Ξέσπασε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταγγέλλοντας τη στρατηγική της ΕΕ για τους εμβολιασμούς. Το Βερολίνο δεν μπορεί «να αφήσει αυτά σκ@@@ να επαναληφθούν» τονίζει.

Ο Σολτς επιτέθηκε ονομαστικά στην πρόεδρο της Κομισιόν σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει η Bild και η Daily Mail.

O Σολτς, το κόμμα του οποίου αντιτάχθηκε στον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση της ως επικεφαλής της Κομισιόν το 2019, έκανε λόγο για μια σειρά από λάθη όταν εκείνη ήταν υπουργός Άμυνας στη Γερμανία. Όπως είπε, η κατάσταση που επικρατεί με τα εμβόλια είναι ντροπιαστική.

Ο Σολτς, ο οποίος συνήθως είναι ψύχραιμος, άφησε τον θυμό του να ξεχειλίσει: «Αυτό που συμβαίνει στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη φον ντερ Λάιεν είναι εντελώς χαοτικό», φέρεται να είπε.

Ο συμπρόεδρος του SPD Σάσκια Έσκεν είπε σε πρωινή εκπομπή του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTL: «Στην πραγματικότητα θα πρέπει να πούμε ότι ο Όλαφ Σολτς δεν εκρήγνυται συχνά με αυτόν τον τρόπο, επρόκειτο για συσσωρευμένο θυμό».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε την φον ντερ Λάιεν στη συνεδρίαση της Δευτέρας, αλλά βρίσκεται και η ίδια στο στόχαστρο επειδή επέτρεψε στις Βρυξέλλες να αναλάβουν το θέμα των εμβολίων, την ώρα που η ΕΕ παλεύει να εξασφαλίσει δόσεις.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δεν είναι πάντως ο μόνος που την επικρίνει. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχεται πυρά από πολλές πλευρές για τις παραγγελίες των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Μυστικές συμβάσεις, κακή επικοινωνία οδήγησαν σε μαζικές επικρίσεις της ΕΕ, η οποία κατηγορείται ότι έκανε πολύ μικρές παραγγελίες εμβολίων και πολύ αργά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail, μόνο το 2,34% των 447 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ έχει κάνει κάποια δόση του εμβολίου μέχρι στιγμής, με το ποσοστό αυτό να διαμορφώνεται στη Γερμανία στο 2,36%. Η Βρετανία πάλι έχει ένα ποσοστό 14,21%.

Εκτός από τη φον ντερ Λάιεν, Γερμανοί υπουργοί φέρεται να εξέφρασαν δυσαρέσκεια και με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, που δέχεται πυρά επειδή κατηγορείται ότι απέτυχε να εξασφαλίσει συμβόλαιο με την Pfizer μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ η Βρετανία και οι ΗΠΑ είχαν πετύχει συμφωνίες από τον περασμένο Ιούλιο.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν είχε εκφράσει παράπονα για την Κυριακίδου στη Μέρκελ από πέρυσι, σύμφωνα με τη Bild.

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των Pfizer και AstraZeneca και η γραφειοκρατία όσον αφορά τους υγειονομικούς κανόνες σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία είναι κάποια από τα προβλήματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα εμβολιασμού της ΕΕ, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο.

'We can't let this s**t repeat itself'

Posted by Daily Mail on Thursday, February 4, 2021