Ο μελλοντικός βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος Στ΄, ο οποίος ετοιμάζεται να ανέβει στον θρόνο μετά την παραίτηση του πατέρα του, Χουάν Κάρλος, θα ορκιστεί ενώπιον του κοινοβουλίου, χωρίς την παρουσία αντιπροσωπειών από ξένες χώρες, ανακοίνωσαν σήμερα τα ανάκτορα.

Πριν από την ορκωμοσία του νέου βασιλιά, τα δύο σώματα του Κορτές (κοινοβούλιο) θα πρέπει να εγκρίνουν τον νόμο με τον οποίο επιτρέπεται η παραίτηση του 76χρονου Χουάν Κάρλος. Στην Κάτω Βουλή η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει στις 11 Ιουνίου ενώ μία εβδομάδα αργότερα, ενδεχομένως γύρω στις 18 Ιουνίου, θα ακολουθήσει η ψηφοφορία στη Γερουσία.

«Η παράδοση στην Ισπανία επιτάσσει ότι η παραίτηση, όπως και η ενθρόνιση του βασιλιά, γίνονται ενώπιον των βουλευτών και των γερουσιαστών», ανέφερε ένας εκπρόσωπος των ανακτόρων σημειώνοντας ότι «κατ’ αρχήν, δεν θα υπάρχουν ξένες αντιπροσωπείες».

Μετά την ορκωμοσία θα γίνει μια στρατιωτική παρέλαση όμως δεν προβλέπεται κάποια θρησκευτική τελετή, όπως έγινε κατά την ενθρόνιση του Χουάν Κάρλος, στις 22 Νοεμβρίου 1975, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

Ο νέος βασιλιάς και η σύζυγός του, βασίλισσα Λετίθια, θα πραγματοποιήσουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο περιοδεία στην Ισπανία και σε πολλές ξένες χώρες, όπως στη Γαλλία, το Μαρόκο και την Πορτογαλία.