H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διοργανώσει στις αρχές Ιουλίου «ένα συντονιστικό συνέδριο» για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, πριν τη διοργάνωση μιας «διεθνούς διάσκεψης» δωρητών στα τέλη του έτους, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Πρέπει να συντονίσουμε τη διεθνή απάντηση» δήλωσε ο Μπαρόζο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο πριν την έναρξη της συνόδου της Ομάδας των 7 (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών στις Βρυξέλλες, στην οποία θα κυριαρχήσει η κρίση στην Ουκρανία.

«Είμαστε έτοιμοι να διοργανώσουμε στις αρχές Ιουλίου ένα συνέδριο συντονισμού, πριν τη διεθνή διάσκεψη στα τέλη του έτους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναφερθεί στις αρχές Μαρτίου στη διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου παρουσιάζοντας ένα σχέδιο μαζικής βοήθειας με δάνεια και δωρεές ύψους τουλάχιστον 11 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία.
Οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου «έχουν αλλάξει τα δεδομένα», επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι, που θα μεταβεί το Σάββατο στο Κίεβο για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Η G7 και η ΕΕ καλούν να υπάρξει αποκλιμάκωση και προτείνουν την υποστήριξή τους ώστε να βοηθήσουν την Ουκρανία «να σταθεροποιηθεί οικονομικά, δημοσιονομικά και πολιτικά», πρόσθεσε ο Φαν Ρομπάι.

Εκτιμώντας τις ανάγκες της Ουκρανίας στα 27 δισεκ. δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συμφώνησε στην παροχή ενός δανείου 17 δισεκ. δολαρίων, το οποίο όμως δεν θα είναι επαρκές σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Μπαρόζο επιβεβαίωσε επίσης ότι η ΕΕ θα υπογράψει «το αργότερο στις 27 Ιουνίου» μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία.