Ο υφυπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Χάλεντ Μπιν Σουλτάν είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί την Ισπανία την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσει την αγορά αρμάτων μάχης Leopard 2E αξίας έως και 4,1 δις δολαρίων (3 δις ευρώ).

Ο Χάλεντ θα συναντηθεί με τον Ισπανό μονάρχη Χουάν Κάρλος την Δευτέρα και τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το τι πρόκειται να συζητήσουν.

Η εφημερίδα El Pais έγραψε αυτή την εβδομάδα ότι ο Σαουδάραβας αξιωματούχος ίσως οριστικοποιήσει την αγορά 200-270 αρμάτων μάχης Λέοπαρντ αξίας τριών δις ευρώ, ποσό που θα αποτελεί ρεκόρ για την Ισπανική αμυντική βιομηχανία.

Ισπανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να επιβεβαιώσουν το δημοσίευμα.

“Δεν υπάρχει ακόμη συμβόλαιο. Υπάρχει η πιθανότητα αγοράς αρμάτων μάχης”, δήλωσε ο Ραούλ Άλβαρεθ, εκπρόσωπος του Comisiones Obreras, συνδικάτου στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Ο Άλβαρεθ είπε ότι εκτιμάται πως το Ριάντ θα αγοράσει περίπου 200 άρματα.

Η Ισπανία συνήψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία τον Ιούνιο του 2008, επιδιώκοντας την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στο πεδίο, ειδικά σε ζητήματα εκπαίδευσης και επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας.

Μέχρι στιγμής η συνεργασία επικεντρωνόταν στην εκπαίδευση Σαουδαράβων πιλότων στα μαχητικά πολλαπλών ρόλων Eurofighter.

Ο Χάλεντ είναι de facto υπουργός Άμυνας, εν τη απουσία του πατέρα του, πρίγκιπα Σουλτάν μπιν Άμπντουλ Αζίζ, η υγεία του οποίου είναι σε άσχημη κατάσταση τα τελευταία χρόνια. Την Τετάρτη, πάντως, ο Χάλεντ δήλωσε ότι ο πατέρας του είναι σε πολύ καλή κατάσταση και κάνει τις ετήσιες διακοπές του.

Ο Σουλτάν, υπουργός Άμυνας από το 1962 και πρίγκιπας του θρόνου από το 2005, μετέβη στις ΗΠΑ για μια εγχείριση το 2008 και για αποθεραπεία στο Μαρόκο, επιστρέφοντας στο Ριάντ τον Δεκέμβριο του 2009.