Η ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να καταστήσει αυστηρότερους τους περιορισμούς για τις συναθροίσεις, προκειμένου να αναχαιτίσει την αναζωπύρωση των μολύνσεων νέου κορονοϊού.

Οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους θα περιορίζονται στα 15 πρόσωπα έναντι 200 έως σήμερα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Έξι άνθρωποι στο μέγιστο μπορούν να συμμετέχουν σε συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους και όχι πλέον 50, με εξαίρεση θρησκευτικές τελετές όπως οι γάμοι.

Τα καφέ και τα εστιατόρια θα συνεχίσουν να λειτουργούν τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, όμως θα πρέπει να κλείνουν στις 23.30. Οι αθλητικές συναντήσεις θα διεξάγονται χωρίς κοινό.

Στην Ιρλανδία, 1.774 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο Covid-19 και περισσότεροι από 27.000 έχουν διαγνωστεί με τον ιό. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες με την εμφάνιση συρροών κρουσμάτων σε χώρους εργασίας και σε νοικοκυριά.

Το ποσοστό αύξησης των νέων κρουσμάτων στη χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη, υπογραμμίζει ο υπουργός Υγείας της χώρας. Τους δύο τελευταίους μήνες, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε από τα 61 κρούσματα σε μία εβδομάδα σε 533 την περασμένη εβδομάδα.

«Δεν βρισκόμαστε σε μια φάση όπου μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Βρισκόμαστε και πάλι σε μια κρίσιμη στιγμή. Εάν θέλουμε να περιορίσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που ασθενούν βαριά ή πεθαίνουν εξαιτίας του ιού, πρέπει να ακολουθήσουμε αυτά τα μέτρα δημόσιας υγείας», επισήμανε ο Μάρτιν.

Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του που «ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ενεργεί σαν ο ιός να μην αντιπροσωπεύει απειλή για εκείνους ή σαν να είναι αποδεκτό να ρισκάρουν λίγο παραπάνω».

Οι νέοι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 13 Σεπτεμβρίου.