Η ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό στη φυλακή Belmarsh, όπου κρατείται.

Αυτό υποστηρίζει ο αρχισυντάκτης των Wikileaks, σύμφωνα με το RT.

Οι συνθήκες στη βρετανική φυλακή, όπου βρίσκεται ο συνιδρυτής των Wikileaks, μπορεί να είναι χειρότερες από ό,τι το Λονδίνο είναι σε θέση να παραδεχθεί, είπε ο Ισλανδός Kristinn Hrafnsson, προσθέτωντας ότι η Covid-19 μπορεί γρήγορα να εξαπλωθεί στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Το περιβάλλον της φυλακής είναι «προνομιακό πεδίο» για τους ιούς, όπως εξήγησε ο Hrafnsson, ειδικά για έναν τόσο μολυσματικό όπως ο νέος κορονοϊός, που ήδη έχει πλήξει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Η φυλακή υψίστης ασφαλείας Belmarsh, όπου κρατείται ο Ασάνζ ενώ εκκρεμεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ, μόλις ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από την ασθένεια. Σύμφωνα με τον Hrafnsson υπάρχουν και άλλα σημάδια ανησυχίας.

«Υπάρχουν δεσμοφύλακες που μπαινοβγαίνουν. Τουλάχιστον το 1/3 από αυτούς δεν εμφανίζονται για δουλειά είτε επειδή είναι μολυσμένοι με τον ιό είτε επειδή βρίσκονται σε καραντίνα».

Ο Ισλανδός ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των συγκρατουμένων του Ασάνζ που έχουν κορονοϊό είναι «αναμφίβολα μεγαλύτερος από ό,τι αναφέρεται», καθώς οι υπεύθυνοι της φυλακής δεν έχουν διεξάγει αρκετά τεστ στον πληθυσμό για να «ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει». Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τον Ασάνζ, ο οποίος ήδη είχε προβλήματα υγείας και από το ξέσπασμα του θανατηφόρου ιού.

«Ο Τζούλιαν βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Είναι ένα πολύ ευάλωτο άτομο, ειδικά σε έναν ιό όπως ο νέος κορονοϊός. Έχει μία υποκείμενη νόσο στους πνεύμονες και θα βρισκόταν σε κίνδυνο ακόμη και σε κανονικές συνθήκες. Βρίσκεται σε μία κατάσταση κατά την οποία η ζωή του διατρέχει κίνδυνο κάθε μέρα και κάθε ώρα» πρόσθεσε ο Hrafnsson.

Ο αρχισυντάκτης των Wikileaks είπε ότι οι βρετανικές Αρχές παραμελούν πλήρως τα καθήκοντά τους αφήνοντας τον Ασάνζ – όπως και άλλους κρατούμενους – πίσω από τα κάγκελα, στη συγκεκριμένη συγκυρία. Ο Hrafnsson επίσης κατέκρινε τη δικαστική απόφαση που επιβάλλει στον Ασάνζ να παραβρεθεί σε ακρόαση για την έκδοσή του εν μέσω της πανδημίας.

Επιπλέον οι δικηγόροι του έχουν χάσει κάθε επαφή με τον πελάτη τους εδώ και περίπου 3 βδομάδες, καθώς δεν μπορούν να τον επισκεφθούν στη φυλακή και δεν μπορούν να του μιλήσουν ούτε μέσω βίντεο.

Η δικαστής Vanessa Baraitser όρισε την ακρόαση για τις 18 Μαΐου, απόφαση που ο Hrafnsson αποκάλεσε «σκανδαλώδη».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ έχει περάσει έναν χρόνο στη φυλακή αφού το Εκουαδόρ ανακάλεσε το άσυλό του από την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο και επέτρεψε στις βρετανικές Αρχές να τον συλλάβουν.

Η συνιδρυτής των Wikileaks καταζητείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία και αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη.