Η μείωση των φοροαπαλλαγών θα πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου η γαλλική κυβέρνηση να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο της για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος το 2011, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός.

Προϋπολογισμού Φρανσουά Μπαρουέν υπογραμμίζοντας τον αγώνα που αντιμετωπίζει για την αναδιάρθρωση την δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο Μπαρουέν δήλωσε ότι το υπουργείο του ίσως να χρειαστεί να συγκεντρώσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη χρονιά περικόπτοντας μία σειρά από φοροαπαλλαγές.
Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι ήθελε να συγκεντρώσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011 από τις περικοπές των φοροαπαλλαγών, ενώ αργότερα αύξησε το νούμερο σε 5 δισεκατομμύρια. Την Παρασκευή ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι το ποσό μπορεί να φτάσει τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ «ανάλογα με την κατάσταση».

Όμως σήμερα ο Μπαρουέν δήλωσε ότι ακόμα και τα 8,5 δισεκατομμύρια ίσως να μην είναι αρκετά.
«Προτείναμε 5 δισεκατομμύρια ευρώ πριν από δύο εβδομάδες για την επόμενη χρονιά και νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε πιο κοντά στα 10 δισεκατομμύρια (…) για να μπορέσουμε να επιτύχουμε το στόχο μας, που είναι αναπόφευκτος, να μειώσουμε το δημοσιονομικό μας έλλειμμα από το 8% του ΑΕΠ στο 6%», δήλωσε.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι φοροαπαλλαγές κοστίζουν στη Γαλλία περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
Η Γαλλία έχει υποσχεθεί στην Ε.Ε. ότι θα επαναφέρει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2013 από το 8% που είναι φέτος.