Κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταδικάζουν τις φονικές εκρήξεις που έγιναν χθες στον τερματισμό του μαραθωνίου στη Βοστώνη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι καταδίκασε σήμερα τις «αποτρόπαιες πράξεις» που σημειώθηκαν χθες λίγο πριν ολοκληρωθεί ο μαραθώνιος, τις εκρήξεις από τις οποίες τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 144 τραυματίστηκαν.

«Καταδικάζω τις αποτρόπαιες πράξεις που σημειώθηκαν στην Βοστώνη και λυπούμαι βαθύτατα για το τραγικό τους αποτέλεσμα και την απώλεια ζωών αθώων», ανέφερε ο Βαν Ρόμπαϊ σε γραπτή ανακοίνωσή του. Ακόμη απαίτησε «οι υπεύθυνοι για αυτές τις ωμότητες να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», εκφράζοντας παράλληλα τα «συλλυπητήρια και την υποστήριξη της ΕΕ στον αμερικανικό λαό».

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον δήλωσε «σοκαρισμένη» και κατήγγειλε αυτές τις «απεχθείς πράξεις».

«Σε αυτό το στάδιο, δεν γνωρίζουμε ποιος πυροδότησε τις βόμβες, αλλά δηλώνω χωρίς καμιά επιφύλαξη ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ποτέ», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Παραμένουμε στο πλευρό των αμερικανών φίλων μας».

Ο γενικός γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε ότι είναι «βαθιά σοκαρισμένος» από την επίθεση. «Οι σκέψεις μου πηγαίνουν στους ανθρώπους στη Βοστώνη και σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Ράσμουσεν σε γραπτή ανακοίνωσή του.