Την Εθνική Πλατφόρμα για το Κόσοβο και το σχέδιο ψηφίσματος για τις πολιτικές διαπραγματεύσεις με τις αρχές της Πρίστινα, υιοθέτησε ομόφωνα σήμερα η κυβέρνηση της Σερβίας, στέλνοντας τις αποφάσεις της προς έγκριση και στο Κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, μετά την κοινή συνεδρίαση της κυβέρνησης και του προέδρου της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, δήλωσε ότι η πλατφόρμα δεν θα δημοσιοποιηθεί για λόγους εθνικούς συμφέροντος και έτσι στο ψήφισμα που προωθήθηκε στην Βουλή αναφέρονται μόνο οι βασικές αρχές για τις πολιτικές διαπραγματεύσεις με τις αρχές του Κοσόβου.

Οι αποφάσεις που έλαβαν από κοινού η κυβέρνηση με τον πρόεδρο της Σερβίας αντικατοπτρίζουν την εθνική ενότητα για το ζήτημα του Κοσόβου, τόνισε ο κ. Ντάτσιτς.

Τα δύο έγγραφα, είπε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, θα επιτρέψουν στο διάλογο με την Πρίστινα «να μην παραιτηθούμε από την προστασία των εθνικών και κρατικών συμφερόντων μας και ταυτόχρονα να υποβάλουμε εποικοδομητικές προτάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές απ’ όλους».

«Εμείς θα συνεχίσουμε τον τεχνικό διάλογο την ερχόμενη εβδομάδα, θα γίνουν σεβαστές όλες οι μέχρι τώρα συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί και όλες οι επόμενες θα επιτυγχάνονται με βάση το ψήφισμα», αποσαφήνισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, τονίζοντας ότι στη σημερινή σύσκεψη υπήρξε πλήρης ενότητα της ηγεσίας της χώρας στο εθνικό αυτό ζήτημα.

Το ψήφισμα, όπως υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς, ξεκινάει από τη θέση ότι η Σερβία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και ότι στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η σερβική κοινότητα να μπορεί να ενδυναμωθεί, να αναπτυχθεί και να ζει σε ασφάλεια με σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων της από την κεντρική εξουσία.

«Η Σερβία απέδειξε ότι μπορεί να εμφανιστεί με μία φωνή», δήλωσε, από την πλευρά του ο πρόεδρος της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, διευκρινίζοντας ότι επήλθαν κάποιες αλλαγές στην προτεινόμενη από τον ίδιο πλατφόρμα για το Κόσοβο, αλλά η ουσία παραμένει η ίδια.

«Αμβλύνθηκαν ορισμένες γωνίες, ορισμένα τμήματα που μπορούσαν να ερμηνευθούν ως διακοπή του τεχνικού διαλόγου ή των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και απομακρύναμε αυτές τις υποψίες», τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Ο κ. Νίκολιτς υπογράμμισε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση της Σερβίας βλέπουν το Κόσοβο αποκλειστικά στο πλαίσιο του Συντάγματος της χώρας και ανήγγειλε την υιοθέτηση ειδικού νόμου για το Κόσοβο.

«Δεν βλέπω το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, η κυβέρνηση της Σερβίας δεν το βλέπει ως ανεξάρτητο κράτος, ούτε η σημερινή αντιπολίτευση το βλέπει έτσι, οπότε σε όλη τη Σερβία για το θέμα αυτό δεν υπάρχουν διλήμματα», επισήμανε ο Σέρβος πρόεδρος.

Η Βουλή της Σερβίας αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το ερχόμενο Σάββατο για να εξετάσει το σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσοβο, το οποίο αύριο θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών του προέδρου του Σώματος, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων.