Δύο ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν κομματικό αξιωματούχο στο Βόρειο Καύκασο , όπου το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει ισλαμική ένοπλη δράση, αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Οι δράστες, που διέφυγαν, εισέβαλαν στο πολιτικό γραφείο του Μπόρις Ζερούκοφ στο Ναλτσίκ στην επαρχία Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια, πυροβολώντας τον δύο φορές στο κεφάλι.

Το θύμα ήταν ο τοπικός επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» και το εκπροσωπούσε στο τοπικό κοινοβούλιο, ενώ είχε διδακτικά καθήκοντα στο τοπικό γεωπονικό ινστιτούτο.

Στο Βόρειο Καύκασο, με τον μεγάλο όσο και ανομοιογενή μουσουλμανικό πληθυσμό, όπου οι ένοπλοι ισλαμιστές έχουν ως στόχο να εγκαθιδρύσουν ένα αυτόνομο κράτος, τα περιστατικά βίας (πυροβολισμοί, βομβιστικές ενέργειες) είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο.

Η μεγάλη ανεργία, η διαφθορά, οι πολύ βίαιες μέθοδοι που μετέρχονται οι τοπικές δυνάμεις ασφάλειας αντιμετωπίζοντας τη βία αυτήν, υποδαυλίζουν την ένταση.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το Κρεμλίνο έχει κηρύξει τον πόλεμο δύο φορές στα εδάφη της Τσετσενίας.

Ισλαμιστές από το Βόρειο Καύκασο μετέφεραν τη βία το 2011 στο πιο πολυσύχναστο διεθνές αεροδρόμιο Μόσχας. Ενας καμικάζι ενεργοποίησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί και σκοτώθηκαν συνολικά 37 άνθρωποι.

Νωρίτερα, το 2010, από διπλή βομβιστική ενέργειά των ισλαμιστών στο μετρό στη Μόσχα είχαν σκοτωθεί 40 άνθρωποι.