Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο Αμερικανός συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας Ρέι Μπράντμπερι, δημιουργός των «Χρονικών του Άρη» και του «Φαρενάιτ 451».

«Ο κόσμος έχασε έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς που έχω γνωρίσει και έναν από τους πιο αγαπητούς σε εμένα ανθρώπους. Αναπαύσου εν ειρήνη Ρέι Μπράντμπερι», γράφει στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντάνι Καραπίτιαν, εγγονός του «θρύλου» της επιστημονικής φαντασίας.

Το έργο του αποκαλύπτει έναν συγγραφέα που ανησυχεί για την πνευματική επιβίωση της ανθρωπότητας απέναντι στον υλισμό της κοινωνίας.

Προσαρμοσμένο για τον κινηματογράφο το 1966 από τον Φρανσουά Τριφό, το «Φαρενάιτ 451» (1953), εμπνευσμένο από το κάψιμο από τους Ναζί βιβλίων που είχαν γραφτεί από Εβραίους, αναφέρεται στους κινδύνους της λογοκρισίας και του ελέγχου των ιδεών σε ένα ολοκληρωτικό κόσμο.

Πολυγραφότατος συγγραφέας (πεντακόσιες νουβέλες, τριάντα μυθιστορήματα, διηγήματα και ποιήματα), του οφείλουμε επίσης πολλά θεατρικά έργα και σενάρια για ταινίες όπως το «Μόμπι Ντικ» (1956) για τον Τζον Χιούστον, αλλά επίσης και για την τηλεόραση, κυρίως την «Τέταρτη Διάσταση» και τα επεισόδια της σειράς «Ο Αλφρεντ Χίτσκοκ παρουσιάζει».
Γεννημένος στις 22 Αυγούστου του 1920 στο Βόκεγκαν (Ιλινόι, βόρειες ΗΠΑ) ο Ρέιμοντ Ντάγκλας Μπράντμπερι ανακάλυψε τη λογοτεχνία στην ηλικία των 7 ετών με τον Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Γιος ενός πατέρα μηχανικού και μιας μητέρας σουηδικής καταγωγής, ήταν 14 χρονών όταν οι γονείς του μετακόμισαν στο Λος Άντζελες. Ήταν 17 ετών όταν το δοκίμιο του «Script» δημοσιεύτηκε σε ένα περιοδικό επιστημονικής φαντασίας.
«Το πιο αστείο πράγμα στη ζωή μου είναι να ξυπνάω κάθε πρωί και να τρέχω στη γραφομηχανή μου για να γράψω, επειδή είχα μια νέα ιδέα», είχε δηλώσει γεμάτος χαρά το 2000.