Στον σκληρό κόσμο της μουσικής, οι εμπνευσμένες συνθέσεις και οι ωραίοι στίχοι πολλές φορές, δεν αρκούν για να προσφέρουν στους δημιουργούς την πολυπόθητη επιτυχία. Χρειάζεται το «κάτι» παραπάνω.
Πολλοί είναι οι καλλιτέχνες που έχουν καταφύγει στη λύση της πρόκλησης, για να προσεκλύσουν την προσοχή του κοινού και – κυρίως – των media και να δώσουν στο δίσκο τους την ώθηση που χρειάζεται για να εκτοξευθεί στην κορυφή.

Μια από τις πιο πρόσφορες λύσεις, ιδίως κατά το παρελθόν και πριν την εμφάνιση των social media, ήταν το εξώφυλλο του δίσκου.

Η χρυσή εποχή του βινυλίου πρόσφερε στους καλλιτέχνες αρκετό… εμβαδό για να δημιουργήσουν μια εικόνα που θα έμενε ανεξίτηλη στα μάτια των οπαδών τους. Κάποιοι επιστράτευσαν το γυμνό, άλλοι το αίμα, άλλοι το μυστικισμό… και πάει λέγοντας.

Κάποια εξώφυλλα είναι φαινομενικά αθώα, όμως κρύβουν πίσω τους ιστορίες γεμάτες παρεξηγήσεις, μηνύσεις, ακόμη και μακάβριες συμπτώσεις.

Vampire Weekend – Contra

Αυτό το εξώφυλλο από το δίσκο των Vampire Weekend του 2010, δεν έχει κάτι επιλήψιμο, εκ πρώτης όψεως. Ωστόσο, η ιστορία του έχει πολύ ενδιαφέρον. Η φωτογραφία είναι μια παλιά Polaroid από το 1983, την οποία πούλησε κάποιος σε ένα μέλος του συγκροτήματος. Τελικά άρεσε σε όλους και χρησιμοποιήθηκε για το εξώφυλλο. Αυτό έβαλε σε μπελάδες τους Vampire Weekend, καθώς εμφανίστηκε η κοπέλα της φωτογραφίας και τους ζήτησε μια γενναία αποζημίωση, επειδή έβαλαν την εικόνα της, χωρίς τη συγκατάθεσή της. Τελικά, η γυναίκα απέσυρε την αγωγή, αλλά όλοι στράφηκαν κατά του «έξυπνου» που είχε πουλήσει τη φωτογραφία έναντι 5.000 δολαρίων!

The Strokes, Is this it

Είναι προφανές το «πρόβλημα» με το εξώφυλλο του πρώτου άλμπουμ των Strokes. Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος στη Βρετανία, οι ιδιοκτήτες των δισκοπωλείων το έβαλαν με επιφυλάξεις στα ράφια. Στις συντηρητικές και «μη μου άπτου» ΗΠΑ, το σέξι στιγμιότυπο θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για το συγκρότημα. Έτσι οι Strokes αντικατέστησαν τα οπίσθια της κοπέλας του φωτογράφου Colin Lane, με μια αφηρημένη εικόνα πρωτονίων και νετρονίων…

Sufjan Stevens, Illinois

Το εξώφυλλο του άλμπουμ του Sufjan Stevens σχδιάστηκε για να αναπαραστήσει τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του Σικάγο. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η φιγούρα του Superman, η οποία όμως έβαλε σε μπελάδες τον καλλιτέχνη και τη δισκογραφική εταιρία, καθώς δεν είχαν εξασφαλίσει τα σχετικά δικαιώματα από την DC Comics. Τελικά, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πωληθούν κανονικά όσα αντίτυπα είχαν ήδη τυπωθεί και να αφαιρεθεί ο Superman από τις ανατυπώσεις.

The Jimi Hendrix Experience, Electric Ladyland

Στις ΗΠΑ το άλμπουμ αυτό κυκλοφόρησε με φωτογραφία του Hendrix στο εξώφυλλο. Στη Βρετανία, όμως, η δισκογραφική ήθελε κάτι πιο προκλητικό και έτσι επέλεξε αυτή τη φωτογραφία με τις 19 γυμνές γυναίκες, να κρατούν δίσκους του καλλιτέχνη. Ο δίσκος έκανε πολλούς να κοκκινίσουν από ντροπή, αλλά όχι τόσο ώστε να αποσυρθεί.



Lynyrd Skynyrd, Street Survivors

Οι Lynyrd Skynyrd κυκλοφόρησαν το Street Survivors τον Οκτώβριο του 1977. Στο εξώφυλλο εμφανίζονται να περπατούν ανάμεσα σε φλόγες, σαν να έχουν πράγματι επιζήσει από μια τεράστια καταστροφή. Η πραγματικότητα, ωστόσο, ήταν πιο σκληροί για το συγκρότημα της southern rock. Μόλις τρεις ημέρες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, το αεροπλάνο που μετέφερε το συγκρότημα συνετρίβη και τρία από τα μέλη του σκοτώθηκαν. Έτσι, το εξώφυλλο του Street Survivors ήταν πλέον μια μακάβρια υπενθύμιση μιας πραγματικής καταστροφής.

Prince, Lovesexy

O Prince ήταν ανέκλαθεν λάτρης της πρόκλησης και του στοιχείου της υπερβολής. Όταν όμως, εν έτει 1988 αποφάσισε να εμφανιστεί γυμνός στο εξώφυλλο του δίσκου Lovesexy, οι Αμερικανοί έπαθαν σοκ. Η κυκλοφορία συνοδεύθηκε από την έντονη μουρμούρα των δισκοπωλών, οι οποίοι κατέφυγαν στην «αγαπητή» λύση της λογοκρισίας: πουλούσαν το άλμπουμ καλυμμένο με… μαύρη ταινία!

Gun N’ Roses, GN’R Lies

Το άλμπουμ των Guns N’Roses είχε εξώφυλλο ένα υποτιθέμενο πρωτοσέλιδο σκανδαλοθηρικής εφημερίδας. Το πρόβλημα ήταν ότι ανάμεσα στα «άρθρα» υπήρχε και ένα με τον τίτλο «οι άνδρες χτυπούν τις γυναίκες εδώ και 10.000 χρόνια: κυρίες μου καλωσήρθατε στο μεσαίωνα». Οι φεμινιστικές οργανώσεις έπαθαν υστερία και ανάγκασαν το συγκρότημα να βγάλει καινούργιο εξώφυλλο με πιο «μαλακούς» τίτλους.


The Beatles, Yesterday and Today

Αυτό το άλμπουμ κυκλοφόρησε μόνο στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Για το εξώφυλλο επελέγη μια φωτογραφία που έδειχνε τους Beatles να ποζάρουν χαμογελαστοί, φορώντας ποδιές κρεοπώλη. Πάνω τους βρίσκονταν διάσπαρτα κομμάτια ωμού κρέατος και μέλη από πλαστικές κούκλες. Όπως ήταν αναμενόμενο, η φωτογραφία προκάλεσε νευρική κρίση στους συντηρητικούς και πολλά αντίτυπα του άλμπουμ κατέληξαν στη χωματερή. Τελικά, και για να μην αχρηστευθούν όλα τα αντίτυπα που είχαν τυπωθεί, ο δίσκος επανακυκλοφόρησε με μια άλλη φωτογραφία κολλημένη πάνω στην «αμαρτωλή».