Τις τραγικές στιγμές που έζησαν την ημέρα των επιθέσεων του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ στα κυβερνητικά γραφεία και στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας, σε νησί κοντά στην πρωτεύουσα Όσλο, περιέγραψαν οι επιζήσαντες της βομβιστικής ενέργειας σε σημερινές καταθέσεις τους ενώπιον του νορβηγικού δικαστηρίου.

«Ήταν μια φυσιολογική ημέρα», είπε ο Κρίστιαν Ράσμουσεν, στο δικαστήριο για τα γεγονότα της 22ης Ιουλίου. «Ήταν μια μέρα πριν πάω διακοπές και οδηγήσω μέχρι το Στάβανγκερ (δυτική Νορβηγία) για μια βάπτιση», είπε ο Ράσμουσεν στο δικαστήριο, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους.

Το γραφείο του Ράσμουσεν στο υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας βρίσκεται σε απόσταση 30 μέτρων από το σημείο όπου ήταν σταθμευμένο το φορτηγάκι που περιείχε την βόμβα. «Μετά η μέρα έγινε νύχτα», είπε ο 31χρονος στο δικαστήριο.

Οι υπηρεσίες έκτακτων αναγκών εντόπισαν τον Ράσμουσεν στα συντρίμμια του γραφείου του, σχεδόν μια ώρα μετά την έκρηξη. Είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι και στην κοιλιακή χώρα και παρέμεινε σε κώμα για 12 ημέρες.

Τραγική ήταν η στιγμή που περιέγραψε ένας άλλος μάρτυρας, όταν χρειάστηκε να ακρωτηριάσουν το πόδι του.

Ο Μπράιβικ κατηγορείται ότι πυροδότησε την βόμβα, η οποία είχε στόχο κυβερνητικά γραφεία και στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε 69 ανθρώπους στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος σε νησί κοντά στην πρωτεύουσα.