«Βαθιά ανησυχία» εξέφρασαν οι ΗΠΑ μετά την αναφορά της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία και τις πιθανές πυρηνικές της δραστηριότητες.

Η έκθεση επιβεβαιώνει τις μακρόχρονες υποψίες μας για το ότι η Δαμασκός δεν σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της στον τομέα των πυρηνικών, επισήμανε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις.

«Η επίμονη άρνηση της Συρίας να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ και οι προσπάθειές της να κρύψει την αλήθεια για την παράνομη πυρηνική εγκατάσταση του Ντάιρ Αλζούρ απειλούν την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», τόνισε. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας περιμένουν από την ΙΑΕΑ να τους παρουσιάσει λεπτομερή τεχνικά στοιχεία, τα οποία θα τους επιτρέψουν να καταλήξουν σε συμπέρασμα αν η Συρία παραβιάζει τις υποχρεώσεις της για τη μη διάδοση των πυρηνικών,  σύμφωνα με γαλλική πηγή στα Ηνωμένα Εθνη.

Η ΙΑΕΑ υιοθέτησε στις 9 Ιουνίου ψήφισμα με το οποίο ζητεί την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, για την οποία υπάρχουν υποψίες για παράνομες πυρηνικές δραστηριότητες.

Οι Αμερικανοί παρουσίασαν σχέδιο απόφασης κατά της Συρίας, κρίνοντας ότι «δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της» όσον αφορά τις συμφωνίες εγγυήσεων με την ΙΑΕΑ. Κίνα και Ρωσία απέρριψαν το ψήφισμα.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε για πρώτη φορά από την έναρξη της έρευνάς της εδώ και τρία χρόνια ότι στην εγκατάσταση του Ντάιρ Αλζούρ (Αλ Κιμπάρ) που καταστράφηκε από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία το 2007, είναι πολύ πιθανό να είχε εγκατασταθεί ένας πυρηνικός αντιδραστήρας, ο οποίος δεν έχει δηλωθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν εδώ και μήνες να πετύχουν την επιβολή κυρώσεων στην Συρία με τις χώρες της Ευρώπης, τον Καναδάς, αλλά και τη Νότια Κορέα να στηρίζουν την Ουάσινγκτον στην προσπάθεια αυτή.