Στο τηλεοπτικό κανάλι ABC, όταν ρωτήθηκε αν οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν ή όχι τον πόλεμο στο Αφγανιστάν ο Μπάιντεν απάντησε «είναι πολύ νωρίς για να διατυπώσουμε μία κρίση». Η ερώτηση βέβαια είναι απολύτως λογική αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη μέρα ανακοινώθηκε ο θάνατος ακόμα πέντε στρατιωτών του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και δύο Αμερικανοί.

Οι ανθρώπινες απώλειες στις τάξεις των διεθνών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν έχουν αυξηθεί τους δύο τελευταίους μήνες. Ο Ιούνιος με 102 θανάτους ήταν ο πιο φονικός αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στα τέλη του 2001 άσχετα από τις εξηγήσεις του αντιπροέδρου ότι οι θερινοί μήνες είναι πιο φονικοί γιατί είναι πιο εύκολο για τους εξεγερμένους να διεισδύουν από το Πακιστάν.

Αυτό σημαίνει ότι κλείνει κοντά μια δεκαετία η παρουσία των νατοϊκών δυνάμεων και τα αποτελέσματα ακόμα να φανούν.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε επίσης «αρχή μιας μετάβασης» την απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να προσδιορίσει την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων τον Ιούλιο του 2011 και συμπλήρωσε σχετικά ότι: «μπορεί να είναι 2.000 στρατιώτες. Μπορεί να είναι περισσότεροι, αλλά θα υπάρξει μια μετάβαση». .