Ο Καναδάς θα επιβάλει σειρά κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης της Συρίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός εξωτερικών Τζον Μπέιρντ χθες.

Ο ΥΠΕΞ του Καναδά τόνισε πως τα μέτρα, που θα περιλαμβάνουν οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις εναντίον μελών της Συριακής κυβέρνησης, επιβάλλονται λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης της Δαμασκού να σταματήσει την καταστολή και τις επιθέσεις εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών καθώς και της απειλής που εγκυμονεί η όλη κατάσταση για την περιοχή.

Η καναδική κυβέρνηση έχει καταρτίσει κατάλογο σύριων πολιτών στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στον Καναδά, ενώ παράλληλα σταματάει την εξαγωγή συγκεκριμένων προϊόντων προς τη Συρία. Ταυτόχρονα παγώνει τις διμερείς συμφωνίες, ενώ απαγορεύει τις εξαγωγή όπλων, υλικών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από την πυρηνική βιομηχανία και άλλων στρατηγικής σημασίας αγαθών και τεχνολογίας. Τα μέτρα θα έχουν άμεση εφαρμογή, αλλά δεν στοχεύουν τους πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά για μια πιο δημοκρατική κυβέρνηση, δήλωσε ο Τζον Μπέιρντ.

«Η διεθνής κοινότητα δεν θα παραμείνει αδιάφορη, ούτε ο Καναδάς», δήλωσε ο καναδός ΥΠΕΞ.

Η κυβέρνηση του Καναδά καθυστέρησε να επιβάλει κυρώσεις στη Συρία λόγω των εκλογών, αλλά το ζήτημα της Συρίας θα συζητηθεί κατά τη διήμερη συνδιάσκεψη του G8 στη Ντοβίλ της Γαλλίας αύριο και μεθαύριο, όπου θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ και ο νέος ΥΠΕΞ Τζον Μπέιρντ.

Ο Καναδάς εξέδωσε παράλληλα ταξιδιωτική οδηγία, με την οποία συμβουλεύει τους καναδούς πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στη Συρία.