Διαφωνία παρουσιάστηκε σήμερα μεταξύ Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ για τον τρόπο με το οποίο θα ξεκινήσει και πάλι ο μεταξύ τους διάλογος για την ασφάλεια, έπειτα από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη διένεξη Ρωσίας και Γεωργίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Οι 28 χώρες του ΝΑΤΟ «απέρριψαν μία νέα συνθήκη που πρότεινε η Ρωσία για να πλαισιώσει τις εργασίες του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.

«Οι σύμμαχοι προτιμούν μία βελτίωση της στρατιωτικής τους συνεργασίας με τη Μόσχα», πρόσθεσε η ίδια πηγή έπειτα από μία συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο πρεσβευτών στις Βρυξέλλες.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε μιλήσει για τη νέα αυτή συνθήκη τον προηγούμενο Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους ομολόγους του των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Το κείμενο αυτού του σχεδίου δεν έχει δημοσιευθεί, όμως το κεφάλαιο στο οποίο επιμένει η Ρωσία και το οποίο μοιάζει να ενοχλεί περισσότερο τους Δυτικούς, όπως δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο ρώσος πρεσβευτής Ντμίτρι Ρογκόζιν, είναι αυτό που αφορά «τον ορισμό των στρατευμάτων μάχης».

«Η συζήτηση δεν έχει τελειώσει, όμως η τάση είναι προφανής. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αποφεύγει να ορίσει αυτά τα στρατεύματα», πρόσθεσε ο Ρογκόζιν.

Αυτό που θέλει να αποφύγει η Μόσχα, δήλωσε ο Ρογκόζιν στο γαλλικό πρακτορείο, είναι η εγκατάσταση ξένων στρατευμάτων στα ρωσικά σύνορα.