Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ξύπνησαν σήμερα νωρίς το πρωί για να λάβουν μέρος στον πρώτο μαραθώνιο αγώνα που διοργανώνεται ποτέ στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 50 αθλητές-δρομείς συναντήθηκαν στη γραμμή εκκίνησης στην είσοδο της περιοχής Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο μόνο εννέα μεταξύ αυτών θα διανύσουν τα 42 χλμ. του μαραθωνίου που καταλήγει στη Ράφα κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα.

Οι άλλοι διαγωνιζόμενοι, ερασιτέχνες και μαθητές, θα διανύσουν μέρος της διαδρομής, μια απόσταση από ένα έως τέσσερα χιλιόμετρα, ενώ δρομείς μεγαλύτερης ηλικίας θα διανύσουν λίγο μεγαλύτερες αποστάσεις, μήκους 10 χιλιομέτρων ή το ήμισι της διαδρομής.

Ο Νάντερ αλ Μάσρι, ένας παλαιστίνιος αθλητής ηλικίας 31 ετών, που μετείχε στο αγώνισμα των 5.000 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και που ελπίζει να διαγωνιστεί στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012, είναι μεγάλο φαβορί καθώς θεωρείται ο ταχύτερος δρομέας στη Γάζα.

«Είναι μια ημέρα χαράς για εμένα γιατί είναι ο πρώτος μαραθώνιος που διοργανώνεται στη Γάζα», είπε εκτιμώντας ότι θα διανύσει την απόσταση σε ένα χρόνο δυόμισι ωρών.

Ο μαραθώνιος διοργανώνεται από την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες με στόχο τη συγκέντρωση πόρων για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος θερινών κατασκηνώσεων με αθλοπαιδιές για τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία της Γάζας.