«Σας ονομάζω συζύγους» είπε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι στον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κάθριν, πλέον, Μίντλετον, ολοκληρώνοντας με λαμπρότητα τη γαμήλια τελετή. Κατά την άφιξή της η νύφη έγινε δεκτή με καμπανοκρουσίες και ζητωκραυγές από τους παριστάμενους και ο πατέρας της τη συνόδευσε μέσα στο Αββαείο ενώ τους ακολουθούσαν η αδελφή και κουμπάρα της Φιλίππα και τα μικρά παρανυφάκια.

Νωρίτερα έφτασε η Βασίλισσα Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο, ο Κάρολος με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, η οικογένεια της Κάθριν Μίντλετον και οι καλεσμένοι γαλαζοαίματοι.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έφτασε πρώτος με τον αδελφό και κουμπάρο του Χάρι, ακολουθώντας τον προγραμματισμό που προβλέπει το πρωτόκολλο για το γάμο. Συγκινημένος ο Ουίλιαμ φίλησε μόνο μία γυναίκα, μπαίνοντας στο Αββαείο: ήταν η αδελφή της αδικοχαμένης μητέρας του, της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Το Λονδίνο είχε μεταμορφωθεί σε «φρούριο» ενώ χιλιάδες άνθρωποι είχαν κατασκηνώσει από προχθές κοντά στο Αββαείο για να εξασφαλίσουν… καλή θέα των γαλαζοαίματων.

Με την ολοκλήρωση της τελετής του γάμου το ζευγάρι αναχώρησε για το Μπάκιγχαμ με άμαξα, ενώ ακολούθησαν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και οι γονείς της Κέιτ, συνοδεία συντάγματος του περίφημου Household Cavalry, με επίσημη στολή.

Η πομπή πέρασε από το Κοινοβούλιο, το Μπιγκ Μπεν, το Γουάιτχολ, τη συνοικία που βρίσκονται τα υπουργεία, την κατοικία του πρωθυπουργού, την πλατεία Τραφάλγκαρ και το The Mall, στη μεγάλη λεωφόρο που οδηγεί στα ανάκτορα. Η απόσταση είναι 2,02 χιλιόμετρα και χρειάστηκαν περίπου 15 λεπτά για να τη διανύσει η άμαξα με το νιόπαντρο ζευγάρι.

Αφού οι καλεσμένοι έφτασαν στο Μπάκιγχαμ, το ζευγάρι, η βασίλισσα Ελισάβετ και οι γονείς της Δούκισσας πλέον Κάθριν εμφανίστηκανστο μπαλκόνι των ανακτόρων. Το νεόνυμφο ζευγάρι παρακολούθησε από το μπαλκόνι αεροπορική επίδειξη και αντάλλαξε το πρώτο του φιλί. Το μεσημέρι η βασίλισσα παρέθεσε δεξίωση στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για περίπου 650 καλεσμένους. Στη δεξίωση της βασίλισσας τηρήθηκε αυστηρό πρωτόκολλο με προπόσεις, υποκλίσεις και την κοπή της τούρτας.

Πριν από λίγη ώρα οι νιόπαντροι αποσύρθηκαν στο ανάκτορο Σεντ-Τζέιμς για να ξεκουραστούν ενώ το βράδυ ο πρίγκιπας Κάρολος θα παραθέσει δείπνο για 300 καλεσμένους.  Θα ακολουθήσει χορός για τους στενούς φίλους του ζευγαριού και την οικογένεια.