Ένα από τα άγχη που έχουν όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο είναι το βάρος της χειραποσκευής και της βαλίτσας τους. Φανταστείτε εκτός από αυτό, να πρέπει να ανησυχείτε και για το δικό σας βάρος!

Μια αεροπορική, η Finnair, ξεκίνησε να ζυγίζει επιβάτες πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο αλλά ο λόγος δεν είναι αυτός που νομίζετε! Το ζύγισμα των επιβατών γίνεται προκειμένου να μπορέσει η εταιρεία να βελτιώσει τις εκτιμήσεις βάρους των αεροπλάνων πριν από την απογείωση.

Το… ζύγισμα έγινε σε αεροδρόμιο του Ελσίνκι και οι επιβάτες ζυγίζονταν μαζί με τις βαλίτσες τους. Όλα είναι ανώνυμα, λέει στο CNN η Päivyt Tallqvist, υπεύθυνη επικοινωνίας της Finnair, εξηγώντας ότι μόνο κάποιο μέλος του προσωπικού στην πύλη βλέπει το βάρος των επιβατών.

We're collecting anonymous data from volunteers on the average weight of customers and their carry-on baggage at…

Posted by Finnair on Sunday, February 4, 2024

Η δοκιμή ξεκίνησε τη Δευτέρα και μέχρι το πρωί της Πέμπτης είχαν ήδη συμμετάσχει 800 εθελοντές, δήλωσε η Tallqvist, προσθέτοντας ότι η αεροπορική εταιρεία «εξεπλάγη θετικά από τον αριθμό των εθελοντών».

«Ενημερώσαμε τους πελάτες μας για την έρευνα αυτή μέσω των κοινωνικών μας δικτύων και της εφαρμογής μας για κινητά, και οι πρώτοι εθελοντές ζήτησαν να συμμετάσχουν ακόμη και πριν εγκατασταθεί ο εξοπλισμός» προσθέτει.

Σχεδιάζουν να ζυγίσουν 1.200 επιβάτες για τη χειμερινή περίοδο και περισσότερους για το καλοκαίρι.

Η Tallqvist δήλωσε ότι η αεροπορική εταιρεία συγκεντρώνει δεδομένα σχετικά με το μέσο βάρος των επιβατών και των χειραποσκευών τους «για τους σκοπούς των υπολογισμών ισορροπίας και επιδόσεων των αεροσκαφών που απαιτούνται για την ασφαλή λειτουργία των πτήσεων».

Οι αεροπορικές εταιρείες υπολογίζουν το βάρος των αεροπλάνων – που σημαίνει το βάρος όλων των επιβατών, καθώς και του φορτίου και των αποσκευών στο χώρο αποσκευών, καθώς και πράγματα όπως η τροφοδοσία και οι δεξαμενές νερού στο αεροσκάφος – πριν από κάθε απογείωση.

Το βάρος ενός αεροσκάφους επηρεάζει το πού μπορούν να καθίσουν οι επιβάτες, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πόσοι επιβάτες επιτρέπεται να επιβιβαστούν, καθώς και πόσες αποσκευές μπορούν να μπουν στο χώρο αποσκευών. Κάθε αεροσκάφος με το οποίο πετάτε έχει καθορισμένο μέγιστο βάρος για ασφαλή απογείωση.