Οι συγγενείς των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας περιέγραψαν σήμερα στο Λονδίνο τον «απόλυτο εφιάλτη» που ζουν από την 7η Οκτωβρίου, επισημαίνοντας πως δεν έχουν λάβει καμία πληροφορία σχετικά με μια συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων εξ αυτών.

Το Κατάρ, το οποίο έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο επιχειρώντας να πετύχει την απελευθέρωσή τους με αντάλλαγμα ολιγοήμερη «παύση πυρός», ανέφερε χθες ότι απομένουν «πολύ μικρά» εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας. «Έχουμε ελάχιστες πληροφορίες… Δεν θα το πίστευα παρά μόνο εάν το έβλεπα», δήλωσε ο Τόμας Χαντ, η κόρη του οποίου Έμιλι, ηλικίας 9 ετών, βρίσκεται μεταξύ των 240 ανθρώπων που πιάστηκαν όμηροι κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Πρόκειται για μία από τις τρεις ισραηλινές οικογένειες, που θέλησαν να μοιραστούν τη δύσκολη καθημερινότητά τους, εν αναμονή νέων από τους δικούς τους, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, που οργανώθηκε στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Λονδίνο, με επίκεντρο την τύχη των ομήρων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Δεν γνωρίζουμε τίποτα σχετικά με αυτήν τη συμφωνία», διαβεβαίωσε επίσης η Ιρίς Χάιμ, ο 28χρονος γιος της οποίας απήχθη στο Κφαρ Αζά, ένα από τα κιμπούτς κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, εναντίον των οποίων επιτέθηκαν ένοπλοι της Χαμάς.

Για τον Τόμας Χαντ, που γεννήθηκε στην Ιρλανδία, αυτές οι επτά εβδομάδες αγωνίας είναι «ο χειρότερος εφιάλτης» για κάθε γονέα. «Δεν γνωρίζετε πού βρίσκεται (το παιδί σας) ούτε πόσο μπορεί να υποφέρει», περιέγραψε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας τον «τρόμο» που μπορεί να ζει ένα μικρό κοριτσάκι ηλικίας 9 ετών μέσα στο δίκτυο σηράγγων της Γάζας, όπου κρατούνται πιθανότατα οι όμηροι. «Η Έμιλι πρέπει να σκέφτεται κάθε ημέρα: “Πού είναι ο πατέρας μου; Γιατί δεν βρίσκεται εδώ για να με σώσει;”. Αυτός είναι ο απόλυτος εφιάλτης», τόνισε.

Μεταξύ των ομήρων βρίσκονται τουλάχιστον 35 ανήλικοι, ιδίως 18 παιδιά ηλικίας 10 ετών ή λιγότερο. «Δεν κοιμάμαι, δεν τρώω… τα πάντα έχουν παγώσει», λέει η Όριτ Μέιρ, η μητέρα του Αμόγκ, ηλικίας 21 ετών, που απήχθη από το μουσικό φεστιβάλ Tribe of Nova, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι την ημέρα της επίθεσης.