Οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά για να διατηρούμαστε υγιείς. Πέρα όμως από τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που παρέουν στον οργανισμό μας για την καλή λειτουργία αυτού, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που ξεχωρίζουν και για τις… «καλλυντικές» τους ιδιότητες.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο και συγγραφέα του βιβλίου «Kitchen Cures», Peggy Kotsopoulous, η οποία μίλησε στη Huffington Post, οι παρακάτω έξι τροφές θα κάνουν την επιδερμίδα σας να λάμπει!

Γλυκοκολόκυθο

Οι κολοκύθες και τα γλυκοκολόκυθα είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη (προβιταμίνη Α), η οποία βοηθά στη σταθεροποίηση της λιπαρότητας του δέρματος, ενώ καταπολεμά την ακμή και τις φλεγμονές. Αναζωογονεί το δέρμα αυξάνοντας τον «κύκλο εργασιών των κυττάρων» και αυξάνοντας την παραγωγή νέων κυττάρων.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν ακμή.

Μαζί με τη βιταμίνη C, που επίσης περιέχεται στις γλυκοπατάτες, δρουν προληπτικά κατά της ακμή αλλά και επουλωτικά όταν αυτή υπάρχει. Πέρα όμως από τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά, οι γλυκοπατάτες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, βοηθώντας στη διατήρηση σταθερών επιπέδων ινσουλίνης και αποφεύγοντας τον κίνδυνο εμφάνισης σπυριών που συνδέονται με ορμονικές διαταραχές.

Κολοκυθόσποροι

Οι σπόροι αυτοί είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητος στη δημιουργία νέων κυττάρων ενώ ενισχύει την πρωτεϊνοσύνθεση και το σχηματισμό του κολλαγόνου. Ελέγχει τη λιπαρότητα του δέρματος και κάνει την επιδερμίδα να δείχνει πιο λαμπερή. Η ακμή είναι συχνά σημάδι έλλειψης ψευδαργύρου.

Σέσκουλα

Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Ε, με αποτέλεσμα εκτός του ότι βοηθούν στην ενυδάτωση της επιδερμίδας, προστατεύουν και το δέρμα από τη δράση των ελευθέρων ριζών. Καταπραΰνει το ξηρό δέρμα και μειώνει την εμφάνιση ρυτίδων. Η αντιοξειδωτική ουσία λουτεΐνη διατηρεί τη λάμψη στην περιοχή των ματιών και ο χαλκός βοηθά στην παραγωγή του κολλαγόνου και δίνει το χρώμα στα μαλλιά, το δέρμα και τα μάτια. Η έλλειψη χαλκού θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρο άσπρισμα των μαλλιών. Έτσι, αν θέλετε να παρατείνετε το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας, καλό θα ήταν να καταναλώνατε τρόφιμα πλούσια σε χαλκό.

Μήλα

Η βιταμίνη C που περιέχεται στα μήλα βοηθά στη σύσφιξη και τόνωση του δέρματος. Προλαμβάνει τη δράση των ελευθέρων ριζών και προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος ενώ έχει και αντιγηραντική δράση, προλαμβάνοντας την εμφάνιση ρυτίδων. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, καθώς επίσης και για την προστασία των ινών κολλαγόνου, οι οποίες διατηρούν το δέρμα σφριγηλό.

Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει τις φλεγμονές και καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης, προλαμβάνοντας την εμφάνιση ρυτίδων.