Η πονηριά και η περιέργεια είναι στην ανθρώπινη φύση. Έτσι, πολλές από τις εφευρέσεις που ανακαλύφθηκαν για να κάνουν την ζωή μας καλύτερη, με κάποιον τρόπο συχνά αποδεικνύεται ότι έχουν ακούσιες χρήσεις ή συνέπειες που κάνουν τους εφευρέτες τους να μετανιώνουν εντελώς για την ανακάλυψή τους. Όπως συνέβη και με τον εφευρέτη του σπρέι πιπεριού Κάμραν Λόγκμαν.

Ο ειδικός στον πόλεμο και τα όπλα Κάμραν Λόγκμαν συνεργάστηκε με το FBI τη δεκαετία του 1980 για να δημιουργήσει το σπρέι πιπεριού. Αλλά μετά από ένα περιστατικό στην πανεπιστημιούπολη του Ντέιβις του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο οποίο οι αξιωματικοί ψέκασαν μη βίαιους διαδηλωτές του κινήματος Occupy Wall Street που κάθονταν ειρηνικά στο έδαφος, η άποψή του για την εφεύρεσή του άλλαξε για πάντα, αναφέρει το grunge.com.

Μιλώντας στο Democracy Now! μετά το περιστατικό, ο Λόκγμαν κατήγγειλε πως έγινε κατάχρηση του δημιουργήματός του, καταδικάζοντας την αμφιλεγόμενη χρήση του σπρέι ως «εκτός συνηθισμένων και… όχι σύμφωνα με οποιαδήποτε εκπαίδευση ή πολιτική οποιουδήποτε τμήματος γνωρίζω».

Και ο Λόγκμαν γνωρίζει αρκετά, αναφέρει το grunge.com. Εκπαιδεύτηκε προσωπικά και πιστοποίησε έως και 4.000 αστυνομικούς στη χρήση σπρέι πιπεριού, κατά τη δεκαετία του ΄80 και του ΄90, και ποτέ δεν είπε σε αξιωματικό να το χρησιμοποιήσει σε μη βίαιους διαδηλωτές. «Και γι’ αυτό έπαθα σοκ», είπε. «Γι΄ αυτό αισθάνομαι ότι είναι καθήκον πολιτικό μου να εξηγήσω στο κοινό ότι δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε το σπρέι πιπεριού».

Μετά την καταστολή των διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις στα τέλη του 2011, οι New York Times δημοσίευσαν, μάλιστα, μια φωτογραφία που περιγράφει την καταγγελία του Λόγκμαν: το κόκκινο, πρησμένο πρόσωπο της 84χρονης Dorli Rainey, η οποία ψεκάστηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας στο Σιάτλ.

Ποιοι άλλοι εφευρέτες όπλων μετάνιωσαν για την ανακάλυψή τους

Ωστόσο, ο Λόκγμαν δεν ήταν ο μόνος εφευρέτης όπλου που μετάνιωσε για την δημιουργία του. Πριν από αυτόν ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ συνειδητοποίησε το μοιραίο λάθος των ανακαλύψεών του, αφού είδε τις καταστροφικές συνέπειες των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Το ίδιο συνέβη και με τον Μιχαήλ Καλάσνικοφ, εφευρέτη του τουφεκιού AK-47, που έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να είχε εφεύρει κάτι σαν μηχανή που θα χρησιμοποιούσε στο αγρόκτημα, αντί για το πολυβόλο με το όνομά του. Ακόμα και οι αδελφοί Ράιτ, μάλιστα, μετάνιωσαν για την εφεύρεση του αεροπλάνου αφού είδαν την εφαρμογή του στη μάχη.