Είναι από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη της Λακωνίας κι ένα ταξίδι στον χρόνο, που σου δημιουργεί μία μοναδική αίσθηση από την πρώτη στιγμή που την αντικρίζεις. Είναι η Βάθεια, στη Λακωνική Μάνη, χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, με πύργους και πυργόσπιτα που σε παραπέμπουν σε μια άλλη εποχή.

Και είναι αυτά τα κτίσματα που στέκουν εκεί για να θυμίσουν στον επισκέπτη πως κάποτε το μέρος αυτό, στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης, υπήρξε οχυρό ισχυρό. Μάλιστα, οι πύργοι της είναι μοναδικά δείγματα λαϊκής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Βάθεια άκμασε τον 19ο αιώνα και στη συνέχεια πέρασε στην παρακμή και την εγκατάλειψη. Η αναστήλωση ερειπωμένων κτισμάτων της, τη δεκαετία του 1980, της έδωσε νέα πνοή με κατεύθυνση την τουριστική ανάπτυξη. Η ιστορία της ωστόσο έχει ρίζες βαθιές και σε ιστορικές πηγές αναφέρεται από τα μέσα του 16ου αιώνα.

Σήμερα, ο επισκέπτης που βαδίζει στα σοκάκια της νιώθει σαν να επισκέπτεται ανοιχτό μουσείο, τόσο ζωντανή είναι η παρουσία του παρελθόντος της Βάθειας στη σημερινή καθημερινότητά της.

Η Βάθεια βρίσκεται στο νότιο άκρο του ακρωτηρίου Ταίναρο και απέχει 92χλμ. από τη Σπάρτη, ενώ βρίσκεται μόλις 2 χλμ. μακριά από τη θάλασσα. Από το λόφο όπου είναι χτισμένη (και μοιάζει με Ακρόπολη) προσφέρει μία μοναδική θέα.