Το Σίσι είναι από τα χωριά στην Κρήτη που δεν «ακούγονται» πολύ. Διατηρεί χαμηλούς τόνους, έχει κρατήσει την κρητική αυθεντικότητά του στο έπακρο, ενώ αποτελεί και πραγματική έκπληξη για όσους το επιλέξουν τόσο για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, όσο και για ημερήσια εκδρομή από την Άγιο Νικόλαο.

Πρόκειται για ένα ήσυχο και γαλήνιο χωριό, με αριστοκρατικό όνομα, που προσφέρει στους επισκέπτες του απλόχερα τον ορισμό της κρητικής φιλοξενίας.

Σίσι: Το χωριό στο Λασίθι όπου θα βιώσετε την απόλυτη, κρητική φιλοξενία

Το Σίσι, λοιπόν, αποτελεί την έκπληξη του Λασιθιού, στο βόρειο τμήμα του νομού, φωλιασμένο σε έναν βαθύ και προστατευμένο όρμο, που κάποτε λειτουργούσε ως καταφύγιο ψαράδων. Η περιοχή, μάλιστα, αποτέλεσε σημαντικό, στρατηγικό λιμάνι ήδη από την εποχή της κατοχής της Κρήτης.

Το χωριό βρίσκεται στη βόρεια ακτή το νησιού σε απόσταση 26 χλμ. δυτικά του Αγίου Νικολάου και 35 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου, και πρόκειται για ένα γραφικό και πανέμορφο σκηνικό, με αριστοκρατικό όνομα, που παραπέμπει στην πριγκίπισσα Σίσσυ, την Αυτοκράτειρα της Αυστρίας και Βασίλισσα της Ουγγαρίας

Παρόλο που στην ευρύτερη περιοχή που συναντάται το Σίσι συναντώνται ως επί το πλείστον μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, το όμορφο ψαροχώρι με τα χαμηλά κτίρια, τα πολύχρωμα σοκάκια, τα γραφικά μαγαζάκια και το κλειστό, φυσικό λιμανάκι που δημιουργεί την αίσθηση της λιμνοθάλασσας διατηρεί ακέραιο τον χαρακτήρα του, επενδύοντας στη φιλοξενία και τις όμορφες εικόνες, γεύσεις και αρώματα που προσφέρει στους επισκέπτες του.

Γύρω από το Σίσι, οι παραλίες που θα ανακαλύψει ο επισκέπτης της περιοχής είναι κυρίως βραχώδεις, ωστόσο, δεν λείπουν και επιλογές με άμμο. Από τις πιο γνωστές ακτές ο Μπούφος, το Αυλάκι και φυσικά εκείνη που βρίσκεται μέσα στο Λιμάνι του χωριού.

Τέλος, στο ύψωμα Κεφάλι ή Κρέμασμα, ανάμεσα στις παραλίες Αυλάκι και Μπούφος, έχει εντοπιστεί ο Μινωικός οικισμός του Μπούφου, ενώ στην ευρύτερη περιοχή συναντώνται το παραδοσιακό χωριό Επάνω Σίσι, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Σεληνάρι ανάμεσα στα βράχια του ομώνυμου φαραγγιού, καθώς και το χωριό Βραχάσι.