Η Χαλκίδα στη συνείδηση των περισσότερων είναι συνδυασμένη με τα «τρελά νερά» του Ευρίπου, ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο, που σίγουρα δεν μπορεί να ξεχαστεί εύκολα. Ωστόσο, αποτελεί και ιδανική επιλογή για μια αναζωογονητική εξόρμηση, σε απόσταση αναπνοής από την Αττική.

Προσεγγίζοντας κανείς την πόλη από τη μεγάλη, σύγχρονη γέφυρα, διακρίνει από ψηλά την πανοραμική της άποψη, η οποία μοιάζει να «ακροβατεί» ανάμεσα στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια.

Χαλκίδα: Η πόλη που έχει συνδυάσει το όνομά της με τα «τρελά νερά» του Ευρίπου

Αυτή είναι η Χαλκίδα, μια πόλη με δύο πρόσωπα, που σημαδεύεται ανεξίτηλα από τον Εύριπο και τα τρελά νερά του να τη χωρίζουν στα δύο και να την ενώνουν ταυτόχρονα, στεφανωμένα από τις δύο γέφυρές της.

Όταν η παλιά γέφυρα ανοίγει, για να περάσουν τα σκάφη, πάντα υπάρχει κόσμος και στις δύο πλευρές της, να χαζέψει τα πλοία που περνούν και να θυμηθεί, ίσως, τις εποχές πριν την κατασκευή της μεγάλης γέφυρας, τότε που η πόλη κοβόταν κυριολεκτικά στα δύο μέχρι η γέφυρα να ξανακλείσει.

Χαλκίδα: Γνωριμία με την πόλη

Μετά την απαραίτητη βόλτα στον παραλιακό δρόμο, λοιπόν, μπροστά από εστιατόρια, καφέ και μπαρ, τα βήματα οδηγούν μπροστά από το επιβλητικό Δημαρχείο και στη συνέχεια στο περίφημο Κόκκινο Σπίτι της οικογένειας Μάλλιου. Εκεί χτυπά η καρδιά της πόλης μέρα και νύχτα, με τον κόσμο να διασταυρώνεται στο πλακόστρωτο της παραλίας και ακριβώς δίπλα τα νερά του Ευβοϊκού συντροφεύουν την κάθε στιγμή εδώ.

Το κάστρο της Κανήθου, στον Καράμπαμπα, βρίσκεται σε στρατηγική θέση για να εποπτεύει τον πορθμό, ενώ μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης επιβάλλεται για να αποκτήσει κανείς μια πληρέστερη εικόνα για τη ζωή στην Εύβοια.

Η Χαλκίδα είναι προορισμός για όλες τις μέρες και τις εποχές του χρόνου, αλλά η άνοιξη και το καλοκαίρι της ταιριάζουν γάντι με τη θαλασσινή της αύρα να φτιάχνει τη διάθεση όσων την επιλέξουν για μια αναζωογονητική απόδραση από το κλεινόν άστυ.