Μία από τις μεγαλύτερες φτωχογειτονιές και πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, εδώ και μια δεκαετία περίπου αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τουρισμό στη Βομβάη. Ο λόγος για το Νταράβι, την παραγκούπολη των μόλις 2,1 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία συγκεντρώνει περί τους 700.000 κατοίκους.

Η παραγκούπολη σημείο αναφοράς για τον τουρισμό στη Βομβάη

Η πόλη που ιδρύθηκε το 1883 έχει υποστεί πολλές καταστροφές –συμπεριλαμβανομένης και μιας θανατηφόρας πανώλης το 1896 η οποία κόστισε την ζωή σε περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της Βομβάης– το 2008 πρωταγωνίστησε σε μια δραματική ταινία, η οποία κατάφερε να αποσπάσει οκτώ, από τα συνολικά 10 για τα οποία ήταν υποψήφια, Όσκαρ.

Ο λόγος για το «Slumdog Millionaire», σε σκηνοθεσία Ντάνι Μπόιλ, μια ταινία βασισμένη στο βραβευμένο μυθιστόρημα «Q and A» του Ινδού συγγραφέα και διπλωμάτη Vikas Swarup, στην οποία παρουσιάζεται η ιστορία ενός νεαρού αμόρφωτου παιδιού από την παραγκούπολη Νταράβι που εμφανίζεται στην ινδική εκδοχή του τηλεπαιχνιδιού «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος».

Σήμερα, λοιπόν, ταξιδιωτικά πρακτορεία διοργανώνουν ξεναγήσεις (από 11 ευρώ για 2,5 ώρες) στην παραγκούπολη όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι άκρως τραγικές με την έντονη δυσοσμία από τα σκουπίδια, τα ξυπόλυτα παιδιά στους δρόμους και τα πρόχειρα φτιαγμένα σπίτια με λαμαρίνες και τούβλα, χωρίς νερό και αποχέτευση, να αποτελούν και τα βασικά χαρακτηριστικά της.