Κι όμως, τρία αδέσποτα σκυλιά εκπαιδεύτηκαν -σε ειδικά τροποποιημένα οχήματα- στον χειρισμό αυτοκινήτου και ετοιμάζονται πλέον να οδηγήσουν ένα αληθινό Mini.

Είσαι στο φανάρι, κοιτάς στο διπλανό αυτοκίνητο και στη θέση του οδηγού βλέπεις ένα σκυλί. Όχι, δεν ονειρεύεσαι, συμβαίνει πράγματι και συμβαίνει τώρα!

Ειδικοί εκπαιδευτές σκυλιών ανέλαβαν το εκπληκτικό έργο να εκπαιδεύσουν τρεις αδέσποτους σκύλους στην εκμάθηση οδήγησης. Αρκετά συναρπαστικά, τα σκυλάκια χρειάστηκαν μόλις 8 εβδομάδες για να κατακτήσουν τα βασικά της οδήγησης, κάνοντας πρόβα σε ξύλινα οχήματα.

Όταν αποφοίτησαν από την αυτοσχέδια σχολή οδηγών, πέρασαν στο επόμενο επίπεδο: ένα τροποποιημένο Mini φιλοξένησε στο βολάν του τους ερασιτέχνες οδηγούς με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Το πείραμα εμπνεύστηκε φιλοζωική από τη Νέα Ζηλανδία στην προσπάθειά της να δείξει στο κοινό τη νοημοσύνη των σκύλων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η οργάνωση «Society for the Prevention of Cruelty to Animals» θα κάνει ζωντανή επίδειξη των οδηγικών ικανοτήτων των σκυλιών, που θα μεταδοθεί και τηλεοπτικά την επόμενη Δευτέρα.

Η εντατική εκπαίδευση των σκύλων έλαβε χώρα σε ειδικά ξύλινα οχηματάκια μέσα σε εργαστήριο. Ο Mark Vette, ο επικεφαλής εκπαιδευτής-δάσκαλος οδήγησης σκύλων, περιέγραψε τη διαδικασία εκπαίδευσης των ζώων ως εξής: «εκπαιδεύουμε τα σκυλιά να κάνουν διάφορες ενέργειες, με το άγγιγμα να είναι το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν. Κατόπιν, τα εκπαιδεύουμε να αγγίζουν διαφορετικά αντικείμενα με το δεξί και το αριστερό τους πόδι».

Όσο για την οδηγική πρόοδο που έχουν σημειώσει οι σκύλοι, ο εκπαιδευτής σχολιάζει: «έχουν διανύσει πολύ δρόμο και τα πάνε ιδιαίτερα καλά».

Τα σκυλάκια που επιλέχθηκαν για τη σχολή οδηγών είναι ο Porter, ένα Beardie Cross 10 μηνών, η Monty, ένα Schnauzer Cross 18 μηνών, και η Ginny, ένα Beardie Whippet Cross ενός έτους, όλα τους αδέσποτα που βρήκαν καταφύγιο στη φιλοζωική «Society for the Prevention of Cruelty to Animals».

Ο τελικός στόχος της ενέργειας είναι η ελπίδα ότι το κοινό θα εντυπωσιαστεί τόσο από τα επιτεύγματα των μικρών ζώων που θα τα υιοθετήσουν αμέσως, όπως και τα άλλα που παραμένουν στο καταφύγιο…