Σταδιακά και από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα η λειτουργία στο Facebook, η οποία είχε διακοπεί για σχεδόν 7 ώρες επανέρχεται. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες πλατφόρμες της «οικογένειας», Instagram και WhαtsΑpp. Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα. Στο Facebook, το μέσω κοινωνικής δικτύωσης έβγαλε μήνυμα πως δεν είναι δυνατή η πρόσβαση. Ίδια προβλήματα αντιμετώπιζε επίσης το Instagram, το Messenger αλλά και το WhatsApp.

Οι σελίδες των εν λόγω social media δεν μπορούσαν να φορτώσουν, με τα προβλήματα να υπάρχουν στους χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό είναι το μήνυμα που έβλεπαν όσοι προσπαθούν να συνδεθούν στον λογαριασμό τους στο Facebook

Η πρώτη ενημέρωση του Facebook και η πτώση της μετοχής

«Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι χρήστες αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στις εφαρμογές και τα προϊόντα μας. Δουλεύουμε για να επαναφέρoυμε τα πράγματα στο φυσιολογικό το συντομότερο δυνατό και ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία», αναφέρει σε tweet το Facebook για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην πλατφόρμα.

Μάλιστα το παγκόσμιο «μπλακ άουτ» εκτός από εκατοντάδες… τρολ αναρτήσεις στο twitter, προκάλεσε και μεγάλη πτώση της μετοχής του Facebook στη Wall Street.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ με το άνοιγμα της συνεδρίασης η μετοχή μπήκε με αρνητικό πρόσημο, ενώ οι απώλειες τις πρώτες ώρες έφτασαν μέχρι και το 6%.

Αναφορές ότι εργαζόμενοι δεν μπορούν να μπουν στο κτήριο για να λύσουν το πρόβλημα

Σύμφωνα με όσα μετέφερε η δημοσιογράφος των New York Times, Sheera Frenkel, μετά από επικοινωνία με εργαζόμενο στον τεχνολογικό κολοσσό, το άτομο αυτό περιέγραψε ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εισέλθουν στο κτήριο για να λύσουν το πρόβλημα καθώς οι κάρτες εισόδου έχουν μπλοκαριστεί.

Η ρεπόρτερ τεχνολογίας μετέδωσε την πληροφορία μέσω twitter:

Η συγγνώμη του επικεφαλής τεχνολογίας

Με μήνυμά του στο Twitter, ο CTO της Facebook, Mike Schroepfer, ζήτησε συγγνώμη από τους χρήστες, αναφέροντας ότι υπάρχουν προβλήματα δικτύωσης και ότι εργάζονται για να λύσουν το πρόβλημα όσο τον δυνατόν συντομότερα.

«Ειλικρινή συγγνώμη σε όλους όσοι επηρεάζονται από τις διακοπές των υπηρεσιών που υποστηρίζονται από το Facebook αυτή τη στιγμή. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα δικτύωσης και οι ομάδες εργάζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για τον εντοπισμό σφαλμάτων και την αποκατάσταση όσο το δυνατόν γρηγορότερα» αναφέρει στο twitter.

Δημοσίευμα κάνει λόγο για πώληση των δεδομένων των χρηστών σε χάκερ

Στο μεταξύ, δημοσίευμα κάνει λόγω πως στα τέλη του Σεπτεμβρίου σε δημοφιλές φόρουμ χάκερ ανέβηκε ανακοίνωση που ανέφερε πως τα ονόματα, οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι αριθμοί τηλεφώνου και άλλα προσωπικά δεδομένα των 1,5 δισεκατομμυρίων χρηστών του Facebook, διατίθενται προς πώληση. Μια πρόταση για την αγορά των δεδομένων ήταν για 5.000 δολάρια για κάθε ένα εκατομμύριο λογαριασμών του Facebook. Με αυτή την τιμή τα δεδομένα κοστίζουν 7,5 εκατομμύρια δολάρια. Σε επόμενο post του ο πωλητής αναφέρει πως εκπροσωπεί μια μεγάλη εταιρία που «χτενίζει» το Facebook για data που είναι δημοσίως προσβάσιμα. Επιπλέον, πρόσθεσε πως η εταιρία στην οποία αναφέρεται λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια και έχει παραπάνω από 18.000 πελάτες. Ισχυρίστηκε κιόλας: «είμαστε σοβαρή εταιρία», σημειώνει το δημοσίευμα του Sputnik.