Νομικά προβλήματα αντιμετωπίζει σε ευρωπαϊκές χώρες η Google εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει με τα προσωπικά δεδομένα.

Τη σκυτάλη παίρνει τώρα η Ισπανία, όπου η Google βρίσκεται αντιμέτωπη με πέντε κατηγορίες για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, έπειτα από παραβιάσεις που διαπίστωσε η υπηρεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων της χώρας.

Για κάθε μια από αυτές, το ενδεχόμενο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί στην αμερικανική εταιρεία κυμαίνεται από 40.000 ευρώ έως και 300.000 ευρώ.

Στις κατηγορίες περιλαμβάνεται η χρήση των προσωπικών δεδομένων που κάνει η εταιρεία, καθώς και η συγκέντρωση δεδομένων από ένα φορέα ή υπηρεσία και η αξιοποίησή τους σε άλλο φορέα ή υπηρεσία της Google.

Ακόμη, η εταιρεία κατηγορείται για τη χρήση προσωπικών δεδομένων χωρίς περιορισμούς και ανά πάσα στιγμή. Η τέταρτη κατηγορία αφορά στον απροσδιόριστο χρόνο, κατά τον οποίο η Google μπορεί να έχει αποθηκευμένα τα δεδομένα ενώ σύμφωνα με την πέμπτη κατηγορία, η Google δεν έχει εργαλεία προσβάσιμα στον κάθε χρήστη, προκειμένου εκείνος να εξασφαλίσει τα προσωπικά του δικαιώματα και την προστασία των δεδομένων του.

«Τα προσωπικά δεδομένα πρέπει να διαγράφονται όταν πλέον δεν είναι απαραίτητα ή έστω σχετικά με το σκοπό για τον οποίο αρχικά συγκεντρώθηκαν από κάποιον φορέα ή οργανισμό, σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αρμόδια Αρχή.

Ήδη, η Google αντιμετωπίζει αντίστοιχες κατηγορίες για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της από τις εποπτικές αρχές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.