Το OneID είναι ένας τρόπος προστασίας προσωπικών δεδομένων που επιχειρεί να δώσει μεγαλύτερη ασφάλεια στους χρήστες και τις συναλλαγές τους στο Διαδίκτυο. Διαφέρει αρκετά όμως με τις παραδοσιακές μεθόδους ασφαλείας αφού δεν έχει usernames και κωδικούς.

Με το OneID γίνεται χρήση προηγμένης ασύμμετρης κρυπτογραφίας που επαληθεύει τα στοιχεία του χρήστη μέσα από πολλές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως το smartphone, το κινητό ή το tablet.

Πώς δουλεύει;

Ουσιαστικά το OneID χρειάζεται δύο συσκευές. Η μία ονομάζεται ενεργή συσκευή και είναι αυτή με την οποία ο χρήστης θα κάνει το login στην υπηρεσία που επιθυμεί.

Για να εισέλθει ο χρήστης στην υπηρεσία πατάει το OneID και ο υπολογιστής (ενεργή συσκευή) στέλνει μήνυμα επαλήθευσης στο κινητό του χρήστη. Σε περίπτωση που δεν έχει κοντά του τη δεύτερη συσκευή, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα πληκτρολόγησης pin.

Ο δημιουργός του πρότζεκτ, Steve Kirsch, δήλωσε ότι αυτή η μέθοδος θα μας απασχολήσει στο μέλλον, ενώ δεν αποκλείεται να ανατρέψει τα δεδομένα στο χώρο του login.