Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Weekly World News δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο, σύμφωνα με το οποίο ο Mark Zuckerberg αναμένεται να τερματίσει τη λειτουργία του Facebook στις 15 Μαρτίου. Φυσικά, το δημοσίευμα ήταν ψευδές, ωστόσο η ιστορία έχει κάποια ενδιαφέροντα σημεία.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που κυκλοφορεί μια ψευδής είδηση στο Internet. Παρ’ όλα αυτά, η “αποκάλυψη” της WWN συζητήθηκε αρκετά και προκάλεσε μέχρι και την παρέμβαση της εταιρείας λογισμικού ασφαλείας Sophos. Τι ακριβώς, όμως, ήταν αυτό που προκάλεσε το θόρυβο; Πρώτα απ’ όλα, το γεγονός ότι η φερόμενη είδηση αναρτήθηκε σε αναγνωρίσιμη ιστοσελίδα. Η Weekly World News έχει παράδοση σε “παλαβά” και αναληθή θέματα, ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι πρόκειται για γνωστό όνομα στον αγγλοσαξωνικό χώρο, ήταν αρκετό για να φουντώσει η φήμη.

Δεύτερον, η ιστοσελίδα επικαλέστηκε δήλωση ενός δήθεν αντιπροέδρου του Facebook, ο οποίος δήλωσε ότι στις 15 Μαρτίου το Facebook κλείνει. Μπορεί το όνομα του αντιπροέδρου να το έβγαλε από το μυαλό του ο συντάκτης της “είδησης”, αυτό όμως έντυσε το ρεπορτάζ με ένα μανδύα εγκυρότητας στα μάτια πολλών ανθρώπων.

Τελικά, το δίδαγμα αυτής της υπόθεσης είναι το εξής: δεν είναι απαραίτητο να έχει βάση μια ιστορία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να την πιστέψουν μερικοί άνθρωποι και τα υπόλοιπα έρχονται από μόνα τους στον κόσμο του Internet.

πηγή: pcmagazine