Νέα τεχνολογία επιτρέπει στους ανθρώπους να «βλέπουν» με τον τρόπο των ζώων

Πώς θα είναι άραγε ο κόσμος μέσα από τα μάτια του ζωικού βασιλείου;


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
8:13
11/12/2019
Νέα τεχνολογία επιτρέπει στους ανθρώπους να «βλέπουν» με τον τρόπο των ζώων
2
loading

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς βλέπει η μέλισσα τα χρώματα των λουλουδιών;

Αν ναι, τα νέα είναι καλά, καθώς ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα είναι εδώ για να δώσει στους ανθρώπους μια καλή γεύση.

Τα ζώα έχουν διαφορετικούς τρόπους να προσλαμβάνουν και να επεξεργάζονται τα οπτικά ερεθίσματα και ως τώρα ήταν δύσκολη η κατανόησή τους.

Ακαδημαϊκοί ερευνητές κατάφεραν όμως να αναπτύξουν ένα λογισμικό, το Quantitative Color Pattern Analysis, το οποίο επιτρέπει στον άνθρωπο να δει τον κόσμο με τον τρόπο των ζώων.

«Το πρόγραμμα αφαιρεί όλες τις πληροφορίες από τις ψηφιακές εικόνες που δεν είναι ορατές στα ζώα, αφήνοντας μόνο τα χρώματα και τις λεπτομέρειες που βλέπουν από συγκεκριμένες αποστάσεις», δήλωσε ο Jolyon Troscianko της ερευνητικής ομάδας.

Το καινοτόμο πρόγραμμα, που είναι ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο (beta) και δεν έχει δεύτερό του εκεί έξω, περιγράφεται λεπτομερώς στο άρθρο τους στο περιοδικό «Methods in Ecology and Evolution». Ήταν μια κοπιώδης δουλειά, καθώς τα υπάρχοντα μοντέλα δεν ήταν επαρκή.

Το πρόγραμμα μπορεί μάλιστα να εφαρμοστεί σε όλες τις κάμερες και τα συστήματα καταγραφής εικόνας και έχει άπειρες εφαρμογές, από την καθαρή επιστήμη μέχρι και τον ερασιτέχνη που έχει απλώς την περιέργεια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Καθηγητής

    Καλό και αυτό, να βλέπουν οι άνθρωποι όπως τα ζώα. Το σίγουρο είναι ότι η υπάρχουσα τεχνολογία έχει κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται με τον τρόπο των ζώων.

  2. avatar Τόνο Μάσας.

    Οι μύγες βλέπουν τα περιττώματα και οι μέλισσες τα λουλούδια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει