Στην επίσημη παρουσίαση των Αντόνιο Κορδόν και Ντιέγκο Μαρτίνεθ, ως νέος τεχνικός διευθυντής και προπονητής αντίστοιχα του Ολυμπιακού, ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναφέρθηκε και σε διάφορα άλλα θέματα, ένα εκ των οποίων ήταν η ανοδική πορεία στην καριέρα παικτών, προπονητών αλλά και στελεχών των Ερυθρόλευκων από το 2010 κι έπειτα.

Ο πρόεδρος της πειραϊκής ΠΑΕ, είναι η αλήθεια, δεν έδωσε κάποια μεγάλη είδηση αυτή τη φορά. Δεν έριξε καμία βόμβα, δεν τροφοδότησε κάποιο μεταγραφικό σενάριο, όπως θα ήθελαν οι οπαδοί, οι οποίοι περιμένουν να δουν τις αλλαγές στο ρόστερ ενόψει της νέας σεζόν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως τα όσα είπε ήταν λιγότερο σημαντικά. Ίσα-ίσα που κάποια εξ αυτών ήταν πιο σημαντικά από την επιβεβαίωση μιας μεταγραφής κι ας μην δίνουν μεγάλους τίτλους στα ΜΜΕ.

Η αναφορά του Μαρινάκη σε στελέχη, προπονητές και παίκτες που πέρασαν από τον Ολυμπιακό και κέρδισαν μετοχές όπως απέδειξαν με τον επόμενο επαγγελματικό σταθμό τους, είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να περνάει στα ψιλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ειδικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο, όπως ξέρουμε όλοι, έχει μια σειρά από προβλήματα που θα πρέπει να λύσει. Είχε, έχει και πιθανότατα θα έχει και στο μέλλον.

Παρ’ όλα αυτά, ενώ το συνολικό περιβάλλον δεν βοηθάει, όχι μόνο τους Ερυθρόλευκους αλλά όλες τις ομάδες, να αναπτυχθούν όσο θα ήθελαν ή όσο γρήγορα θα ήθελαν, στον Πειραιά έχουν καταφέρει να βρουν την άκρη μόνη τους. Εχουν καταφέρει να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι, από τα στελέχη μέχρι τους προπονητές και τους παίκτες, να κερδίζουν πόντους. Να ανεβάζουν τις μετοχές τους. Να παίρνουν… προαγωγή. Και υπάρχουν αρκετά παραδείγματα.

Ο Φρανσουά Μοντέστο πήγε ως τεχνικός διευθυντής στη Μόντσα που ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Serie A και έκανε εξαιρετική πορεία. Η Λίνα Σουλούκου ανέλαβε CEO της Ρόμα και ασχολείται με ένα θέμα κομβικής σημασίας για το μέλλον του κλαμπ, το χτίσιμο του νέου γηπέδου. Ο Θόδωρος Γιαννίκος, νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ επί χρόνια και ένας εκ των αντιπροέδρων, είναι πλέον στέλεχος της FIFA ενώ ο Αντώνης Λεμονάκης είναι coach analyst της Φούλαμ.

Σε ό,τι αφορά τους προπονητές, ο Ερνέστο Βαλβέρδε έφτασε μέχρι τη Μπαρτσελόνα, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ, έχοντας για τεχνικό διευθυντή τον Αντόνιο Κορδόν, πήρε πρωτάθλημα με τη Μονακό κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν των Αράβων, ο Μάρκο Σίλβα είναι προπονητής Premier League, ο Βίτορ Περέιρα δούλεψε στη Φενέρμπαχτσε, μέχρι και ο Μπέντο πήγε στο Μουντιάλ με την Κορέα.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις πωλήσεις, οι οποίες έφεραν πολλά εκατ. ευρώ, παικτών όπως οι Τσιμίκας, Φετφατζίδης, Νικολάου και Ρέτσος, δηλαδή παικτών που βγήκαν από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, θα δούμε ότι στο συγκεκριμένο θέμα μάλλον είναι δύσκολο να διαφωνήσει κάποιος με τον Μαρινάκη.