Η Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο δεν… έπαιξε στον τελικό του Europa Conference League, τον κέρδισε! Με 1-0 νίκησαν οι «τζαλορόσι» τη Φέγενορντ στην «Αρένα Κομπετάρε» των Τιράνων, με τον Πορτογάλο προπονητή να είναι εμφανώς συγκινημένος μετά την λήξη του αγώνα. Μάλιστα, έτρεξαν και κάποια δάκρυα, αλλά ήταν… χαράς.

Αυτό ήταν το 5ο ευρωπαϊκό τρόπαιο του «Special One» ως πρώτος προπονητής. Είχαν προηγηθεί το Champions League (2004 με την Πόρτο, 2010 με την Ίντερ) και το Europa League (2003 με την Πόρτο και 2017 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Ωστόσο, δεν είναι τα μόνα που έχει πάρει την καριέρα του. Υπολογίζοντας κι εκείνα που… σήκωσε ως βοηθός του μακαρίτη Σερ Μπόμπι Ρόμπσον στην Μπαρτσελόνα, τότε ο… λογαριασμός ανεβαίνει στα επτά!

Κι όχι όποια επτά, αλλά όλα τα ευρωπαϊκά Κύπελλα της σύγχρονης εποχής αφού το 1997 οι «μπλαουγκράνα» σήκωσαν το Κύπελλο Κυπελλούχων, που πλέον δεν διεξάγεται, καθώς επίσης και το UEFA Super Cup. Κανείς άλλος στην ιστορία του αθλήματος δεν έχει πετύχει κάτι τέτοιο.

Με τους πέντε τίτλους ως το… νούμερο ένα ο Ζοσέ Μουρίνιο βρίσκεται ήδη στην παρέα των Ζινεντίν Ζιντάν (3 Champions League και 2 UEFA Super Cup) και Πεπ Γκουαρντιόλα (2 Champions League και 3 UEFA Super Cup) που έχουν επίσης από πέντε ευρωπαϊκές κούπες στο παλμαρέ τους.

Υπολογίζοντας και τα επτά τρόπαια, πάντως, τότε είναι στην ίδια… κατηγορία με τον Κάρλο Αντσελότι που επίσης έχει επτά ευρωπαϊκούς τίτλους και μπορεί να προσθέσει έναν όγδοο το Σάββατο (28/5) στον τελικό του Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον της Λίβερπουλ, στο Παρίσι.

Όπως και να ‘χει για τον Ζοσέ Μουρίνιο είναι μια δικαίωση. Τα προηγούμενα χρόνια θεωρήθηκε πως δεν είναι πια προπονητής της ελίτ τους ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και πως έχασε το… μαγικό του άγγιγμα και την ικανότητά του να μεταμορφώνει ομάδες και να τις οδηγεί σε τίτλους. Οι εμπειρίες του το τελευταίο διάστημα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και έπειτα στην Τότεναμ απείλησαν τη φήμη του. Στην Ρόμα, όμως, απέδειξε και πάλι πως είναι «Special One».