Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 έρχονται στο προσκήνιο αφού κάθε μέρα που περνάει φέρνει και πιο κοντά την έναρξή τους και η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ανακοίνωσε ότι θα κάνει βουτιά στον ποταμό Σηκουάνα για να αποδείξει ότι το νερό είναι καθαρό.

Στη γαλλική πρωτεύουσα οι ετοιμασίες για να είναι όλα έτοιμα για το μεγάλο αθλητικό γεγονός του καλοκαιριού δίνουν και παίρνουν και ένα από τα θέματα που τους απασχόλησαν τους προηγούμενους μήνες ήταν και αυτό του Σηκουάνα. Αυτό του νερού του Σηκουάνα, για την ακρίβεια, με τη δήμαρχο να είναι σίγουρη ότι είναι καθαρό.

Έτσι, η Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε ότι σήμερα, 23 Ιουνίου, θα κάνει βουτιά στον ποταμό του Παρισιού ώστε να πείσει όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες για το νερό του. Μαζί της, όπως έγινε γνωστό, θα βουτήξει και ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού, Μαρκ Γκιγιόμ, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, έχει επίσης πει ότι θα πέσει στον Σηκουάνα αλλά όχι και το πότε. Σίγουρα πάντως, όπως λένε οι συνεργάτες του, θα είναι πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτό που θέλουν οι Γάλλοι αξιωματούχοι είναι να αποδείξουν ότι το νερό του Σηκουάνα είναι καθαρό άρα και κατάλληλο για τους αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας αλλά και για το κολυμβητικό κομμάτι του τρίαθλου.

Όπως αναφέρει σε σχετικό θέμα η εφημερίδα Le Parisien, η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή έχουν διαθέσει το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ από το 2016 μέχρι και σήμερα ώστε τα νερά του Σηκουάνα και του παραπόταμου Μάρνη να είναι κατάλληλα για κολύμβηση αλλά στις αρχές Απριλίου οι μετρήσεις που είχαν γίνει από τον ανεξάρτητο οργανισμό «Surfrider Foundation Europe» είχαν δείξει ότι εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και της λάσπης που γεμίζει το ποτάμι υπήρχε σε ανησυχητικό επίπεδο το μικρόβιο E.coli.

Το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli (E.coli) είναι ένα βακτήριο που ανήκει στην οικογένεια των εντεροβακτηριοειδών και κάποιοι τύποι του παράγουν τοξίνες και είναι νοσογόνοι για τον άνθρωπο. Οι γαλλικές Αρχές, όμως, δεν πτοούνται και τονίζουν ότι μόλις ολοκληρωθεί, τον επόμενο μήνα, το έργο της λεκάνης αποθήκευσης βρόχινου νερού θα περιοριστεί η μόλυνση του νερού του Σηκουάνα.