Εξιχνιάστηκε ακόμη μία περίπτωση «παγίδευσης – ανατίναξης» μηχανήματος Α.Τ.Μ. και μία ληστεία σε κοσμηματοπωλείο, που διαπράχθηκαν σε περιοχές της Αττικής.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας, σε συνδυασμό με την συλλογή και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων προέκυψαν, κατά περίπτωση, τα στοιχεία ταυτότητας των δύο υπηκόων Ρουμανίας, ηλικίας 37 και 29 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν για την συμμετοχή τους στην εγκληματική ομάδα, την 09-10-2012 στο Βαθύ Αυλίδας Ευβοίας και έχουν ήδη προφυλακισθεί στα καταστήματα Κράτησης Κορυδαλλού και Χαλκίδας, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, στις 11 Ιανουαρίου τα ξημερώματα, τρεις δράστες, μεταξύ των οποίων και ο 29χρονος υπήκοος Ρουμανίας, εισήλθαν σε διαμέρισμα πολυκατοικίας σε περιοχή της Αθήνας και ακινητοποίησαν 66χρονο ημεδαπό, τον οποίο μετέφεραν σε ξενοίκιαστο διαμέρισμα του 1ου ορόφου, όπου τον έδεσαν σε καρέκλα.

Στη συνέχεια δύο από τους δράστες διέρρηξαν με την χρήση οξυγονοκόλλησης και βαριοπούλας τις πόρτες ασφαλείας κοσμηματοπωλείου, που βρίσκεται στον 3ο όροφο της ίδιας πολυκατοικίας και αφαίρεσαν κοσμήματα, που η συνολική τους αξία υπερβαίνει τις (150.000) ευρώ.

Επιπλέον, εξιχνιάσθηκε η «παγίδευση – ανατίναξη» μηχανήματος Α.Τ.Μ. υποκαταστήματος τράπεζας σε περιοχή της Γλυφάδας Αττικής, που διαπράχθηκε από τον 37χρονο υπήκοο Ρουμανίας, μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών του, την 08-10-2012 τα ξημερώματα.

Η ανωτέρω «παγίδευση – ανατίναξη» έγινε ακριβώς μία ημέρα πριν την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας στην Αυλίδα Εύβοιας (09-10-2012), όπου τα μέλη της είχαν μόλις καταφθάσει από την Αθήνα με σκοπό την παραβίαση του Α.Τ.Μ. της περιοχής, πράξη η οποία ματαιώθηκε παρά τη θέληση τους και λόγω του εντοπισμού τους από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο υπήκοοι Ρουμανίας, μαζί με άλλους συνεργούς τους, «ανατίναζαν» μηχανήματα Α.Τ.Μ. σε διάφορες περιοχές της χώρας για να αφαιρέσουν χρήματα. Μάλιστα μετά την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας, εξιχνιάσθηκαν πέντε περιπτώσεις «παγίδευσης – ανατίναξης» μηχανημάτων Α.Τ.Μ. σε Αττική, Βοιωτία, Αχαΐα και Κορινθία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, αφού επέλεγαν προσεκτικά τους χώρους, όπου είναι εγκατεστημένα Α.Τ.Μ, προσέγγιζαν τα μηχανήματα και διοχέτευαν στο εσωτερικό τους, με λάστιχα υψηλής πίεσης, αέριο από φιάλες. Στη συνέχεια, προκαλούσαν έκρηξη του αερίου, με σπινθήρα συσσωρευτή, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το εξωτερικό μέρος των Α.Τ.Μ. και να απελευθερώνονται οι ειδικές κασετίνες που περιείχαν τα χαρτονομίσματα.

Σε βάρος των δύο υπηκόων Ρουμανίας, σχηματίζεται συμπληρωματική δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ληστείας, για εκρήξεις σε μηχανήματα Α.Τ.Μ και διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, η οποία με την ολοκλήρωση του προανακριτικού έργου θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Τις αστυνομικές έρευνες και την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ ερευνάται η εμπλοκή – συμμετοχή των μελών της εγκληματικής ομάδας και σε άλλες συναφείς εγκληματικές ενέργειες, σε όλη την επικράτεια.

(Φωτογραφία αρχείου)