Στη συντριβή των δύο μεγάλων κομμάτων, στην εντυπωσιακή άνοδο που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή επικεντρώνονται τα ιταλικά ΜΜΕ τα οποία κάνουν εκτενή αναφορά στις εκλογές της Ελλάδας.

«Σεισμός συγκλονίζει την Ελλάδα» γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Corriere della Sera.

«Σύμφωνα με τα exit poll τα κόμματα που στήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου τιμωρήθηκαν στις κάλπες. Τους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ ξεπερνά το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται ενάντια στις αυστηρές απαιτήσει της τροίκα που από την Ελλάδα. Επικεφαλής είναι η Ν.Δ., που αν και πήρε την πρωτιά, δεν καταφέρνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση» αναφέρει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα κάνει μνεία και στη είσοδο της Χρυσής Αυγής στην Βουλή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η La Stampa, η οποία κάνει λόγο για ψήφο τιμωρίας στα δύο μεγάλα κόμματα.

«Αν επιβεβαιωθούν τα exit poll, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, τα οποία εδώ και χρόνια πρωταγωνιστούν στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, δεν θα ξεπεράσουν το 37%, ποσοστό που δεν τους εξασφαλίζει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας», τονίζει το δημοσίευμα.

Και προσθέτει λέγοντας πως ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού ήταν αναμενόμενος, «σε μία χώρα όπου πλήττεται σοβαρά από την οικονομική κρίση».

«Η Ελλάδα νίκησε το συνασπισμό της λιτότητας, η ριζοσπαστική αριστερά ξεπέρασε τους σοσιαλιστές», αναφέρει η La Repubblica.

«Ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο διαμορφώνεται στην Ελλάδα με την κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Το εθνικιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής υπερέβη το όριο του 3% και εισέρχεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο»