Επίτιμο μέλος της θα ανακηρύξει η Ακαδημία Αθηνών την επόμενη Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 και ώρα 19.00, τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κατά τη διεξαγωγή της τελετής, που θα μεταδοθεί ζωντανά για το κοινό από τον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών μέσω του συνδέσμου http://www.academyofathens.gr/lectures/20220518, θα είναι παρόντες μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Αντωνίος Ρεγκάκος και ο γενικός γραμματέας Χρήστος Ζερεφός, ενώ τον τιμώμενο θα παρουσιάσει ο ακαδημαϊκός και πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ, θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Quel avenir pour l’Europe?» («Ποιο είναι το μέλλον για την Ευρώπη;»).

Όπως αναφέρει η Ακαδημία Αθηνών, στη διάρκεια της μακράς και πολυδιάστατης σταδιοδρομίας του ο κ. Γιούνκερ διακρίθηκε για τις πολιτικές και διπλωματικές του δεξιότητες και αναδείχθηκε ως ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, καθώς και ένας από τους θεμελιωτές του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος του ευρώ. Στην πατρίδα του το Λουξεμβούργο διετέλεσε Πρωθυπουργός επί 19 συνεχή έτη, από το 1995 έως το 2013, και Υπουργός Οικονομικών από το 1989 έως το 2009. Υποστήριξε με θέρμη την ιδέα της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και την υιοθέτηση πολιτικών για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατέλαβε ανώτατα αξιώματα σε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως Πρόεδρος του Eurogroup και ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνέβαλε στην επιτυχή αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων οικονομικής πολιτικής, ειδικότερα της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008-2009 και, μετέπειτα, της δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης σε χώρες της Ευρωζώνης.

Εκδηλώνοντας εμπράκτως την υποστήριξή του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, συνέβαλε στη νομισματική και οικονομική σταθερότητά τους σε κρίσιμες περιόδους, καθώς και στη γενικότερη διασφάλιση της σταθερότητας του ενιαίου Ευρωπαϊκού νομίσματος. Επιπλέον, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τόσο το 2011-2012 όσο και το 2015, όταν με σθένος αντιστάθηκε στην άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ για να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα και να επανενταχθεί στο μέλλον, συμβάλλοντας ουσιαστικά στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Το έργο του έχει αναγνωρισθεί διεθνώς, καθώς έχει τιμηθεί με ανώτατες διακρίσεις από πολλές χώρες και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ από πολλά πανεπιστήμια».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.