«Επί μήνες ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να μας πείσει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι επιλογή του και τώρα έρχεται και ανακοινώνει την επιβολή προστίμου 100 ευρώ το μήνα για όσους είναι άνω των 60 ετών και δεν προσέλθουν να εμβολιαστούν. Κύριε Μητσοτάκη, βγαίνατε στα μέσα ενημέρωσης μέχρι πριν από λίγες μέρες και στρεφόσασταν εναντίον κάθε σκέψης για υποχρεωτικότητα. Μόλις στις 3 Νοεμβρίου λέγατε πως η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έχει εξαντλήσει τα περιθώρια της και ότι όσο περισσότερες υποχρεωτικότητες βάζουμε, τόσο μεγαλύτερες αντιδράσεις θα προκαλέσει αυτό, και γι’ αυτό δεν το επιλέγουμε. Και σε λιγότερο από ένα μήνα το επιβάλλατε. Είσαστε μία κυβέρνηση που έχει χάσει την μπάλα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό από το βήμα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

Όπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ζούμε μια τραγωδία. Αυτή τη στιγμή 155 συμπολίτες μας βρίσκονται πρόχειρα διασωληνωμένοι εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας και δεν γνωρίζουμε εάν αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάποιες ελπίδες να σώσουν την ζωή τους, εάν βρισκόντουσαν εντός ΜΕΘ. Είστε ικανοποιημένοι με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας; Πιστεύεται ότι τα κάνατε όλα καλά; Βρίσκεστε σε πανικό και διαπράττεται το ένα σφάλμα μετά το άλλο. Σας εκλιπαρώ να συνέλθετε».

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή

Και συνέχισε: «Η απόφαση που παίρνετε εγκυμονεί κινδύνους όσον αφορά τόσο το κλίμα της κοινωνικής συνοχής που είναι απαραίτητο για να καταπολεμήσουμε την πανδημία, αλλά και στην έξαρση της αντιεμβολιαστικής δημαγωγίας στο προσεχές διάστημα. Το πρόστιμο των 100 ευρώ που επιβάλλεται δεν έχει καμία έννοια αναλογικότητας. Γιατί είναι άλλο να παίρνει κάποιος σύνταξη 400 ευρώ και άλλο κάποιος να έχει μεγάλα εισοδήματα. Τα 100 ευρώ δεν πονάνε και για τους δύο το ίδιο. Αυτό δεν είναι υποχρεωτικότητα. Αυτό που κάνετε είναι, οικονομικός εκβιασμός για τους αδύναμους και δυνατότητα εξαγοράς του δικαιώματος άρνησης για τους ευκατάστατους. Έτσι όπως πάτε, θα οδηγηθούμε σε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκεται όσον αφορά τους εμβολιασμούς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα ποσοστά των θανάτων όσο νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός των μονάδων εντατικής θεραπείας, ενώ υπογράμμισε πως «θα πρέπει να επιτάξετε σήμερα κιόλας τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και όσες μονάδες εντατικής θεραπείας υπάρχουν σε αυτά. Αναπτύξτε τώρα κλίνες εντατικής θεραπείας, όσες χρειάζονται, αξιοποιώντας και αυτές των στρατιωτικών νοσοκομείων, προκειμένου οι συμπολίτες μας να έχουν τη δυνατότητα να ελπίζουν στη ζωή. Μην παλινωδείτε άλλο. Προσλάβετε έστω και τώρα γιατρούς και νοσηλευτές. Στη χθεσινή μου συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ μου έδωσαν αναλυτικά στοιχεία και μου είπαν ότι υπάρχουν ελλείψεις 800 γιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες όπως παθολόγοι, ειδικοί γιατροί και καρδιολόγοι, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λίστες αναμένοντας τον διορισμό τους. Σας καλώ κ. Μητσοτάκη να πάμε μαζί να συναντήσουμε τους γιατρούς να δούμε τι θα μας πουν. Δεν προχωράτε σε προσλήψεις γιατρών γιατί όπως λέει και ο κ. Πέτσας, δεν δίνετε χρήματα για να προσλάβετε γιατρός και να φτιάξετε μονάδες εντατικής θεραπείας, γιατί θα ήταν σαν να πετάγατε τα λεφτά σε μία “μαύρη τρύπα”. Αυτή είναι η αντίληψή σας».