Στη βουλή μεταφέρεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να απαντήσει στις 10:00 το πρωί σε επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, για την πανδημία.

 της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα ξιφουλκήσουν με επίκεντρο το δημόσιο σύστημα υγείας και για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ενώ η συζήτηση είναι βέβαιο ότι θα μεταφερθεί και στην κακοκαιρία Μπάλλος που έπληξε τη χώρα αφήνοντας πίσω της μεγάλες καταστροφές, με την κυβέρνηση να θέτει σε προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών κατοικιών και επιχειρήσεων.

Η «μάχη» αναμένεται να λάβει και ιδεολογικά χαρακτηριστικά με τους Μητσοτάκη Τσίπρα να ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους για την επόμενη μέρα «φωτίζοντας» διαφορετικές πλευρές της ίδιας πραγματικότητας. Άλλωστε, οι τόνοι έχουν ήδη ανέβει μετά την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη διερεύνηση για ζητήματα «χειραγώγησης της κοινής γνώμης».

Το πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης

 Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα ουσιαστικά κατατέθηκε έχοντας ως αιχμή το γεγονός ότι οι νεκροί από τον κορονoϊό έχουν ξεπεράσει τους 15.000 και με βάση την καθημερινή μακάβρια λίστα προκύπτει πως ανά εβδομάδα 300 πολίτες χάνουν τη ζωή τους από την πανδημία. Μάλιστα αυτό το θέμα το είχε θίξει και στην ομιλία του προς την κοινοβουλευτική ομάδα ο κ. Τσίπρας ενώ σε ανάρτησή του στο facebook είχε γράψει χαρακτηριστικά:

«Η επίκαιρη ερώτηση για την πανδημία που κατέθεσα στον κ. Μητσοτάκη, θα μπορούσε να συνοψιστεί σε τρεις λέξεις: Δεν πάει άλλο! Είναι πολύ βαρύς ο φόρος αίματος και δε γίνεται να κάνει πως δε βλέπει τι συμβαίνει.

-15.000 νεκροί.

-300 άνθρωποι, ένα ολόκληρο χωριό, κάθε βδομάδα.

Δε γίνεται να υποστηρίζει ή να προσποιείται ότι όλα βαίνουν καλώς. Να προσπαθεί με τους σπόνσορες της κυβερνητικής προπαγάνδας να επιβάλει την εντύπωση ότι η τραγωδία που ζούμε είναι φυσικό φαινόμενο. Ότι αυτός δεν έχει καμία ευθύνη».

Οι άξονες της ομιλίας Μητσοτάκη

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να μην ανεβαίνουν ασκόπως οι τόνοι, καθώς με αυτό τον τρόπο ανατρέπεται η κυβερνητική ατζέντα και αλλοιώνεται το μήνυμα του Μαξίμου που επιχειρεί  να διαμορφωθεί θετικό αφήγημα προς τους πολίτες με επίκεντρο τις στρατηγικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και τις παρεμβάσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό πλαίσιο απέναντι στην «έκρηξη» των ανατιμήσεων που αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Η τακτική του πρωθυπουργού αποτυπώνεται στη φράση «απαντήσεις με στοιχεία σε όλα», καθώς έχει προετοιμαστεί, προκειμένου σε κάθε πολιτική επίθεση που θα γίνεται να απαντά με επίσημα στοιχεία και αριθμούς και όχι θεωρητικολογώντας και χρησιμοποιώντας αφηρημένες έννοιες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπεραμυνθεί της αποτελεσματικότητας του επιτελικού κράτους και των προσωπικών επιλογών του, αποδεικνύοντας ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης στη διαχείριση κρίσεων είναι υπερ- επαρκή