Συνεχίζει να «σφυροκοπά» αδιάκοπα τη χώρα ο κορονοϊός, προκαλώντας ισχυρή πίεση στα νοσοκομεία, καθώς οι εισαγωγές ασθενών είναι συνεχείς και οι εντατικές για covid περιστατικά έχουν κορεστεί.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή 

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει ριχτεί στη μάχη, περιγράφοντας μία «εμπόλεμη» κατάσταση, όπου σε καθημερινή βάση ασθενείς διασωληνώνονται ακόμα και σε κοινούς θαλάμους, αφού δεν υπάρχουν πλέον κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ. Μετά τους 937 ασθενείς που εισήχθησαν στα νοσοκομεία το Σαββατοκύριακο, οι εισαγωγές κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα. Χθες έγιναν 457 εισαγωγές, με το 53% στα νοσοκομεία της Αττικής. Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης είναι ότι στο λεκανοπέδιο νοσηλεύονται πλέον 2.334 ασθενείς, με τους 1.983 σε απλές κλίνες.

Αναζητούν το σημείο – κλειδί για τη χαλάρωση των μέτρων

Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο παραμένει παρά το σκληρό lockdown, ενώ είναι πλέον ξεκάθαρο στην κυβέρνηση, ότι η κοινωνική κόπωση επιφέρει χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων. Ο πρωθυπουργός και το στενό του επιτελείο παρακολουθούν στενά με τη συνδρομή των ειδικών τα επιδημιολογικά δεδομένα και επιχειρούν με βάση τα προγνωστικά μοντέλα να εντοπίσουν το σημείο – κλειδί που θα επιτρέψει μια πρώτη μικρή χαλάρωση των μέτρων. Νούμερο ένας στόχος είναι η θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η περαιτέρω συμβολή του ιδιωτικού παράγοντα κρίνεται πλέον απαραίτητη. Οι παράγοντες που θα κρίνουν την μερική επιστροφή στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες είναι η υποχώρηση στα κρούσματα και τους διασωληνωμένους. Στις σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκεται η μερική άρση των περιορισμών, με κύριο στόχο το άνοιγμα του λιανεμπορίου στα τέλη Μαρτίου με χρήση του νέου πενταψήφιου αριθμού 13032 και ειδικούς κανόνες για να υπάρξει ασφάλεια έναντι του φονικού ιού. Είναι πιθανό να δοθεί προτεραιότητα στα κομμωτήρια και στα καταστήματα περιποίησης νυχιών, ωστόσο προκρίνεται το click away αρχικά, δηλαδή τα ψώνια με ραντεβού, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και ο χιλιομετρικός περιορισμός, προκειμένου να μπορούν να κάνουν με ασφάλεια τα ψώνια τους οι καταναλωτές.

Στα «κόκκινα» παραμένει η Αττική

Το τελευταίο 24ωρό ανακοινώθηκαν 1.134 νέα κρούσματα, ενώ για άλλη μία φορά η Αττική είναι στο επίκεντρο καθώς μία στις 2 μολύνσεις αφορούσαν το Λεκανοπέδιο. Συνολικά τα 532 κρούσματα αφορούν την Αττική, με τα 140 να προέρχονται από το κέντρο της Αθήνας, που συνεχίζει να προβληματίζει. Υψηλά ήταν τα κρούσματα και στην δυτική Αθήνα (88), ενώ αντίθετα στον Πειραιά παρατηρήθηκε σημαντική μείωση (61). Εκτός Λεκανοπεδίου, η Θεσσαλονίκη καταγράφει 132 νέα κρούσματα του κορονοϊού. Η Αχαΐα καταγράφει 65, η Κορινθία 47, το Ηράκλειο Κρήτης 31, ενώ 53 νέες μολύνσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Κλειστά τα σχολεία – Εξαίρεση τα ειδικά σχολεία

Μέσω τηλεκπαίδευσης θα πραγματοποιούνται από σήμερα και έως τις 29 Μαρτίου τα μαθήματα στα σχολεία όλης της χώρας, εξαιτίας της «έκρηξης» των κρουσμάτων και της αδυναμίας αποσυμπίεσης. Εξαίρεση αποτελούν οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς συνεχίζουν κανονικά τη διά ζώσης εκπαίδευση.