Το υπουργείο Εξωτερικών μεριμνά για τη συνεπή, καλή και πιστή εφαρμογή των προβλέψεων της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και για την εφαρμογή των αποφάσεων της μεικτής διϋπουργικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για ιστορικά αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα. Αυτό επανέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Βλάσης από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου με τίτλο «Καθυστέρηση στην εφαρμογή των αποφάσεων για τα σχολικά εγχειρίδια της Βόρειας Μακεδονίας».

«Ξέρετε την άποψή μας, ότι δεν ήταν μια καλή συμφωνία. Παρόλα αυτά, εμείς τη στηρίζουμε, διότι θεωρούμε ότι το κράτος έχει συνέχεια», είπε ο κ. Βλάσης, σημειώνοντας ότι «βασική προτεραιότητα για εμάς είναι να στηρίξουμε την ιστορία και πολιτιστική μας κληρονομιά, που αποτελούν ουσιαστικά στοιχεία της ταυτότητας του έθνους μας, όπως κάνουμε τα πάντα να στηρίξουμε το “μπραντ νέιμ” της Μακεδονίας μας» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή της, η κα Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που φέρουν την κυβέρνηση να αλλάζει τα πρόσωπα της επιστημονικής επιτροπής, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για αδράνεια στην εφαρμογή του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν έχει γίνει καμία συνάντηση της επιστημονικής επιτροπής από τον Μάιο του 2019 και δεν έχουν προχωρήσει οι αντίστοιχες συντακτικές επιτροπές, υποστήριξε η κ. Αναγνωστοπούλου. Αντί να έρθετε πιο ορμητικοί από εμάς, για να προασπίσετε την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, βλέπουμε πλήρη αδράνεια, συνέχισε.

Ο κ. Βλάσης είπε ότι δεν υπήρξε καμία αδράνεια, ότι το τελευταίο διάστημα δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν διεθνείς συναντήσεις λόγω της πανδημίας, πως θα πραγματοποιηθεί και 5η συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής και δεν υπάρχει αλλαγή στη σύνθεση της.

«Να είστε σίγουρη, πως ότι περνά από χέρι μας θα γίνει, και ταχύτατα, για να λύσουμε τις όποιες διαφορές και να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω», κατέληξε ο κ. Βλάσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.