Κελέτσης για επιτελικό κράτος: Αποτελεί μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή

«Το κράτος οφείλει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και σύγχρονες απαιτήσεις»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:02
05/08/2019
Κελέτσης για επιτελικό κράτος: Αποτελεί μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή
7
loading

«Το πρώτο εμβληματικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνησή μας, αποτελεί μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή στη λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους», ανέφερε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Σταύρος Κελέτσης στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια για το επιτελικό κράτος.

«Το κράτος οφείλει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και σύγχρονες απαιτήσεις. Διάχυτη είναι η αντίληψη, στην κοινωνία, ότι έχουμε ανίκανο κράτος. Η αντίληψη αυτή, σε μεγάλο βαθμό είναι βάσιμη», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «η εντολή που έχει αυτή η κυβέρνηση είναι να φτιάξει κράτος».

«Θέλουμε κράτος, σύγχρονο, καλά οργανωμένο, φιλικό στον πολίτη που θα διεκπεραιώνει σε σύντομο χρόνο και αποτελεσματικά τις υποθέσεις του. Που θα λειτουργεί ως επιταχυντής και όχι ως αντικίνητρο στην ανάπτυξη», είπε ο κ. Κελέτσης και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο περιγράφει αναλυτικά τις αρχές που διέπουν τις λειτουργίες του κράτους και της κεντρικής διοίκησης, αρχές διαφάνειας, αρχές αξιοκρατίας, αρχές εμπιστοσύνης, αξιοκρατίας και αποκομματικοποίησης του κράτους.

Ιδίως για τη θέσπιση θέσης υπηρεσιακού γραμματέα, ανά υπουργείο, επισήμανε ότι θα προέρχεται από τη δημοσιοϋπαλληλία, με κριτήρια αντικειμενικά και δεν θα ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

«Οι διατάξεις δείχνουν την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους άξιους δημοσίους υπαλλήλους», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θέλει πραγματικό συνεργάτη τον δημόσιο υπάλληλο και γι' αυτό του αναθέτει ουσιαστικές αρμοδιότητες».

«Σύγχρονο, οργανωμένο και αποτελεσματικό κράτος, σημαίνει προγραμματισμός, στοχοθεσία, χρονοδιαγράμματα, παρακολούθηση της υλοποίησης της πολιτικής. Τελικά σημαίνει μέτρηση της απόδοσης», είπε εξάλλου ο κ. Κελέτσης, αναφερόμενος στις διατάξεις για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Όπως επισήμανε η προεδρία της κυβέρνησης θα είναι ένα ισχυρό υποστηρικτικό κέντρο του έργου του πρωθυπουργού, ενώ το υπουργικό συμβούλιο αποκτά ουσιαστικό ρόλο χάραξης πολιτικής και γι΄αυτό θα συνεδριάζει τακτικά κάθε μήνα.

Αναφερόμενος στην εισαγωγή των κανόνων καλής νομοθέτησης, ο κ. Κελέτσης υπογράμμισε ότι όχι μόνο θεσμοθετούνται κανόνες καλής νομοθέτησης για την αντιμετώπιση της πολυνομίας και φαινόμενων κακής νομοθέτησης αλλά εισάγεται και η υποχρέωση κωδικοποίησης της νομοθεσίας.

Για την Εθνική Επιτροπή Διαφάνειας, ο κ. Κελέτσης είπε ότι θα έχει υποχρέωση λογοδοσίας ενώπιον της Βουλής.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar ξεπετας

  χα χα !! Μητσοτακικό κρατος βρε!!! τι επιτελικο και πρασινα αλογα, δεν το βλεπετε!!!

 2. avatar Μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης ουδέν λάθος αναγνωρίζεται

  Ο Μητσοτάκης εφαρμόζει αυτούσιο το σύστημα του δικτάτορα Πινοσέτ! Δε θέλω γκρίνιες... Σας είχε προειδοποιήσει.

 3. avatar Φροιξος

  Αυτοκρατορικό κράτος του Μηστοτάκη.
  \"ενός ανδρός αρχή\" ως νέα λογική της διοίκησης»
  «αυταρχικές και συγκεντρωτικές αντιλήψεις,»
  παράγει περισσότερη γραφειοκρατία και σύγχυση παρά λύνει προβλήματα
  που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.....

 4. avatar Capital

  Επιτελικο κρατος:= Παραγκα Μητσοτακη.
  Η Βαρωνια Μητσοτακη που βαπτιζεται( μεγαλη μεταρρυθμιστικη τομη )αφαιρωντας την εξουσια απο υπουργους και θεσμικα οργανα και παραδιδοντας τη σε golden boys του Κυριακου, ενα ακρος Αντιδημοκτατικο κρατος με εντολη Μητσοτακη!

 5. avatar : criskalts

  «Το κράτος είναι ο Μητσοτάκης»
  στίγμα αντιδημοκρατικό και στίγμα βαθιάς κομματικοποίησης.

  • Οδηγεί σε υπερσυγκέντρωση εξουσιών και σε πρωθυπουργικό κρατικό σύστημα, το οποίο είναι ξένο με την κοινοβουλευτική δημοκρατία.
  • Η κατάργηση της διαδικασίας του ΑΣΕΠ για τα επιτελικά στελέχη είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικό ζήτημα και θα έχει και έννομες συνέπειες.
  • Το νομοσχέδιο οδηγεί σε αύξηση των γενικών γραμματέων, με απευθείας αναφορά στον πρωθυπουργό και στην προεδρία. Η Γραμματεία Ενημέρωσης υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, με ό,τι συνεπάγεται για τον απόλυτο έλεγχο της ΕΡΤ, του ΑΠΕ κ.λπ.
  • Υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό η ΕΥΠ, ενώ προβλέπεται μια μεγάλη προεδρία της κυβέρνησης, με αύξηση και των μετακλητών και με αύξηση της μισθοδοσίας αφού, για πρώτη φορά, προβλέπεται ότι στέλεχος, αξιωματικός των ΕΔ ή της Αστυνομίας μπορεί να υπηρετεί, ως μετακλητός, σε γραφείο με προσαύξηση των αποδοχών του κατά 30%.
  •Με το πρόσχημα της αποκομματικοποίησης του κράτους, στην πραγματικότητα προωθείται σκληρή κομματικοποίηση, ξανά.

  • Όσον αφορά την Αρχή Διαφάνειας, για πρώτη φορά, θα είναι δυνατό μετακλητοί προϊστάμενοι να είναι ιδιώτες, δηλαδή, σε ελεγκτικό μηχανισμό του δημοσίου, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μπορεί ιδιώτες-λογιστές, ιδιωτικές ελεγκτικές κ.λπ.- να γίνουν προϊστάμενοι ελεγκτικών υπηρεσιών.
  • Με το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα νεοφιλελεύθερο κράτος.

 6. avatar Γεροτσολιας

  Τέτοιους ωμούς πειραματισμούς με το Σύνταγμα ουτε στη β.κορεα δεν έχουν γίνει ...και ακόμα ούτε μήνας δεν έχει περάσει ~!

  1. avatar Γεροτσολιας

   +1+1+1

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει