Αλέξης Τσίπρας: Στη μνήμη του πατέρα μου χρωστώ μια απάντηση

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη για όσους έκαναν «δουλίτσες στη χούντα»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:11
09/05/2019
Αλέξης Τσίπρας: Στη μνήμη του πατέρα μου χρωστώ μια απάντηση
112
loading

Με ένα μακροσκελές κείμενο, που ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντά στα όσα δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά στην οικογένεια του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει κατήφορο αθλιότητας όσα ελέγχθησαν χθες στο Κοινοβούλιο και κάνει λόγο για συκοφαντίες από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθεί η πλήρης ανάρτηση του πρωθυπουργού:

«Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή δε θέλησα να δώσω συνέχεια στον κατήφορο της αθλιότητας, με δεύτερη απάντηση στον υβριστή. Προτίμησα έναν στίχο του Αναγνωστάκη.

Επειδή όμως το να υβρίζει και να συκοφαντεί κανείς ζώντες είναι μια φορά αθλιότητα, το να υβρίζει και να συκοφαντεί νεκρούς που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους είναι ανείπωτη αθλιότητα, αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω δυο κουβέντες για τον πατέρα μου έτσι όπως τον θυμάμαι, έτσι όπως τον θυμούνται όσοι τον γνώρισαν.

Ο πατέρας μου δεν ήταν δημόσιο πρόσωπο για να μπορεί κανείς να έχει μια αντικειμενική εικόνα για τη ζωή και τη περπατησιά του. Όσοι τον ζήσανε και τον γνωρίσανε έχουν καθαρή εικόνα που κανείς συκοφάντης, καμία αθλιότητα δε μπορεί να τη διαβάλει.

Στο ορεινό Αθαμάνιο της 'Αρτας που γεννήθηκε και μεγάλωσε από μια φτωχή οικογένεια, στα Γιάννενα, που πήγε στο μικρό Πολυτεχνείο και αργότερα στη Ξάνθη, στη Καβάλα, στη Κρήτη, στη Πρέβεζα, στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και στην Αραβία όπου δούλεψε σκληρά και έντιμα για να ζήσει την οικογένειά του.

Στη μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης όμως που δεν τον γνώρισε και δεν τον έζησε, το ψέμα και η αθλιότητα διαδίδεται και όταν δεν λάβει απάντηση κατακάθεται ως πλαστογραφημένη αλήθεια.

Εδώ και αρκετά χρόνια, μετά την εκλογή μου ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφόρησε από διαφορά περιθωριακά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της Ακροδεξιάς η αστήρικτη κατηγορία ότι ο πατέρας μου ήταν φίλος της Χούντας και ότι δήθεν ήταν ιδιοκτήτης μιας Τεχνικής εταιρείας με την ονομασία Σκαπανέας που έπαιρνε, λένε, έργα από τη Χούντα.

Αρχικά δεν έδωσα σημασία.

Όταν αυτά τα επανέλαβε ο αρχηγός του ΛΑΟΣ, κυρίος Καρατζαφέρης, του απάντησα δημόσια. Προς τιμήν του δεν επανήλθε. Επανήλθαν όμως τα κίτρινα αντικυβερνητικά έντυπα όταν εκλέχτηκα πρωθυπουργός αναπαράγοντας την αθλιότητα.

Ούτε τότε έδωσα σημασία.

Δεν περίμενα όμως ότι τις αστήριχτες συκοφαντίες, το ψέμα και την αθλιότητα θα υιοθετούσε και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης σε μια συζήτηση στη Βουλή. Στη μνήμη του πατέρα μου, λοιπόν, χρωστώ μια απάντηση.

Όχι στο τίποτα του κυρίου Μητσοτάκη, αλλά στην αλήθεια.

Ο πατέρας μου λοιπόν, ο Παύλος Τσίπρας, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια φτωχή και δημοκρατική οικογένεια σε ένα χωριό που στην Αντίσταση ήταν με το ΕΑΜ.

Ο πατέρας μου περιέγραφε με καμάρι ότι ο πάππους μου, που δε γνώρισα γιατί έφυγε νέος από τη ζωή, ήταν γραμματέας του χωριού διορισμένος από το ΕΑΜ και στο φτωχικό του σπίτι έμενε η ηγεσία του ΕΛΑΣ όταν περνούσε από το χωριό.

Στα δύσκολα χρόνια του μετεμφυλιακού κράτους, αυτός ήταν ο λόγος που η οικογένειά του όπως όλες που ήταν με το ΕΑΜ στη Κατοχή, βρέθηκε στο περιθώριο.

Κατάφερε όμως, όπως πολλοί άλλοι, παρά τη φτώχεια να μάθει γράμματα και με το υστέρημα της οικογένειας να σπουδάσει μηχανικός στα Γιάννενα και ο αδελφός του στην Αθήνα.

Στη δεκαετία του 60, ξεκίνησε να δουλεύει ως νέος μηχανικός σε δημόσια έργα σε μια εποχή δύσκολη για όσους είχαν γκρίζο φάκελο κοινωνικών φρονημάτων.

Παρ' όλ' αυτά με σκληρή δουλειά κατάφερε, όπως πολλοί άλλοι να περάσει από τη φτώχεια στη μεσαία τάξη.

Τα πολιτικά του φρονήματα δεν άλλαξαν ποτέ.

Αγόραζε την Αυγή και μια δεύτερη εφημερίδα πάντα για να την τυλίγει για να μην τον βλέπουν.

Δεν ήταν οργανωμένος στην Αριστερά αλλά ψήφιζε πάντα την ΕΔΑ, όταν μπορούσε. Γιατί στις εκλογές της μεγάλης πόλωσης και της τρομοκρατίας οι εγκάθετοι του καθεστώτος στο χωριό τον απειλούσαν να μην εμφανιστεί στο εκλογικό τμήμα.

Αργότερα όταν ήρθε η Χούντα άρχισαν τα προβλήματα. Όχι μόνο δε συνεργάστηκε μαζί τους αλλά γνώρισε και τη φιλοξενία τους στα κρατητήρια του καθεστώτος.

Τον Οκτώβρη του '67 δούλευε μαζί με τον αδελφό του στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο πατέρας μου ήταν λιγότερο ενεργός αλλά ο θείος είχε διασύνδεση με κάποιους πυρήνες της Δημοκρατικής 'Αμυνας.

Έτσι συνέδραμαν με εκρηκτικά υλικά από το εργοτάξιο της τεχνικής εταιρείας σε μια βομβιστική επίθεση στη πλατεία Λιονταριών στο Ηράκλειο.

Η Χούντα τους αναζήτησε.

Ο θείος κατάφερε να δραπετεύσει. Συνελήφθησαν ο πατέρας μου και η γυναίκα του θείου μου, η Δέσποινα.

Έμειναν ενάμιση μήνα στη φυλακή. Αποφυλακίστηκαν μετά τη δίκη γιατί δε βρέθηκαν επαρκή στοιχεία.

Αποφυλακίστηκε μεν, αλλά το μητρώο φρονημάτων του έγινε ακόμη βαρύτερο. Έτσι το '70 δεν μπόρεσε να ανανεώσει το πτυχίο του με αποτέλεσμα να μη μπορεί ο ίδιος να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς. Και λίγο αργότερα, το '72 αναγκάστηκε μαζί με τον αδελφό του να φύγει από τη χώρα για να δουλέψουν ως μηχανικοί στη Σαουδική Αραβία.

Ύστερα ήρθε η μεταπολίτευση.

Ο πατέρας μου εντάχθηκε όπως χιλιάδες αριστεροί και ΕΑΜογενείς στο μεγάλο ρεύμα του ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή.

Στήριξε με πάθος το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να ανήκει σε αυτούς που κέρδισαν δουλειές ή εύνοια. Θυμάμαι ακόμη τους μεγάλους τσακωμούς μας στο οικογενειακό τραπέζι το '89, όταν εγώ και τα αδέλφια μου, οργανωμένοι στην Αριστερά επικροτούσαμε τις αποφάσεις του Κόμματος και αυτός υπερασπιζόταν με πάθος τον Παπανδρέου.

Αυτή είναι συνοπτικά η αληθινή οικογενειακή μου ιστορία.

Δεν ισχυρίζομαι ότι ο πατέρας μου ήταν αντιστασιακός.

Ανήκε όμως, στη μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών, δημοκρατικών ανθρώπων που παρά το ότι δε βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή της αντίστασης είχαν πάντα καθαρή τη συνείδηση και το πολιτικό τους φρόνημα.

Κατάφερε με εντιμότητα και σκληρή δουλειά, όχι να κάνει μεγάλη περιουσία αλλά να ζήσει την οικογένειά του με αξιοπρέπεια.

Και θα τον θυμάμαι πάντα με πολλή αγάπη και περηφάνεια».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

112
σχόλια
 1. avatar dοp

  Θελω να πιστευω οτι οτι ο Κωστας Μητσοτακης ηταν εντιμο ατομο. !
  Ειναι νομιζω μαλλον κακοηθειες και υπερβολες αυτα που ακουγονται και στην γενετειρά μου στο Ρεθυμνο ,οτι συνεργασθηκε με τους Γερμανους. Αλλά καλό θα ειναι να ξεκινησει άμεσα τωρα μια έρευνα για το θεμα αυτό για να μαθουμε ποια ειναι η πραγματική αληθεια .!!

  1. avatar τριαλαρο

   όπως θα δεις και σε άλλα σχόλια ήταν fake news

  2. avatar @dοp

   Έχει αποδειχτεί ότι όχι μόνο έσωσε πολύ κόσμο στην κατοχή, αλλά ότι απέτρεψε και σφαγή από τον επερχόμενο εμφύλιο. Για τη γενέτειρά σου αμφιβάλλω, σίγουρα όμως οφείλεις την ύπαρξή σου σε μια ποντικομαμή.

 2. avatar Fake news

  Υπάρχει μια προσπάθεια να συνδέσουν τον Ηρακλή Τσίπρα με τον Παύλο Τσίπρα Ο Ηρακλής ήταν μηχανικός και ο άλλος υπομηχανικος . Η οικογένεια Μητσοτάκη έχει μια διαχρονική σχέση με την πολιτική της Ελλάδας. Ξεκινάει με το γιατρό Χριστοφοράκο περνάει με την αποστασία μετά έχουμε την απαραίτητη της Γερμανίας να μπει στη ΝΔ ο Μητσοτάκης προκειμένου να μπει η Ελλάδα στην εοκ έχουμε και την υπογειοποίηση στη κυβέρνηση Καραμανλή ως υπουργός συντονισμού και φτάνουν στη υπόθεση ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΆΚΟΥ του νεότερου και τη διαφυγή του στο εξωτερικό που εντελώς τυχαία υπουργός Εξωτερικών ήταν η Ντόρα

 3. avatar Εκλογες σε λιγο

  Στην μνήμη της Μακεδονίας μήπως χρωστάς τίποτα ????

 4. avatar Γεροτσολιας

  Μαστακουνας Χαραλαμπος, Μασταζαλις Αρλεκος. Οποιος θελει καταλαβαινει.

  1. avatar Πάνθηρας

   Ρε φίλε, ξέχασες τον Δημήτρη [...].

 5. avatar Tes

  Κάποιος όμως θα πρέπει να μας πει και την ιστορία του Μητσοτάκη Κων. Έλα Κουλη καντο τι φοβάσαι.

 6. avatar Νίκος Δημήτρης Παππάς

  Άθλιος ΠΡΟΔΌΤΗΣ ανεπάγγελτος πολιτικός απατεώνας

 7. avatar Πατρινο καρναβαλι για παντα

  Οταν λες οτι ηταν δημοκρατης και ανθρωπος που παλεψε με μοχθο για την οικογενεια του που να το καταλαβουν αυτο οι μαυροι, οι κουκουλοφοροι η δηθεν νοικοκυραίοι. Οι ψευτοπατριωτες του [...]...

 8. avatar Ιστορίες πατεραδων

  Εγώ από τις ιστορίες των πατεράδων μονο τον έναν ξέρω.Και αυτός είναι ο αποστάτης Θεός σχωρεστον Μητσοτάκης.Ο άλλος ήταν μάλλον ένας απλός βιοπαλαιστης όπως όλοι μας.Οσο για τον πορφυρογεννητο σε μεταξωτά σεντόνια Κουλη ,ο λαος με το ένστικτο του μπορεί εύκολα να τον κατατάξει αν ταιριάζει στη πτωχη πλειοψηφία του ελληνικού λαού ή στην ολιγαρχία του κεφαλαίου.Δεν χρειαζόταν οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού διότι ποιους υπηρετεί η κάθε μία οικογένεια εκ των δύο είναι ευκολωτατα αντιληπτό.

  1. avatar Λευκοθέα

   Για την προβοκάτσια του κουρή κατά του Μητσοτάκη χύθηκε πολύ μελάνι εκείνη την εποχή και αποδείχτηκε ότι ο Κουρής ήταν Ψεύτης. Για τον αείμνηστο Τσίπρα πολύ φοβάμαι ότι θα έρθουν δυσάρεστα πράγματα στην επιφάνεια.

  2. avatar Φαίνεται πως οι Κρητικοί

   εκτός τον Μητσοτάκη ήξεραν και τους μεγαλοεργολάβους που έπαιρναν τα έργα επί Χούντας και που ένας απο αυτούς τους χάλασε τα σχέδια να συλλάβουν τον Παττακό ,ο οποίος και αργότερα τοποθετήθηκε απο τους Χουντικούς σε κέραια θέση.Αυτοί λεγότα'Τσίπρα'.Δίαβασε βιβλία Κρητικών να ενημερωθείς.

 9. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Το ΕΑΜ και το αριστερός χρησιμοποιείται δια πάσαν νόσων και μαλακιαν για να δικαιολογουμαι τα πάντα πια.
  Γέλασα ιδιαίτερα που διαβαζε την Αυγή....
  Και ο Αλεξης στο κότερο την Αυγή διαβάζει...
  Στο δε πρωθυπουργικο αεροσκάφος που θα πουλούσε μαζι με το μενού των 300.000 € εχει 0αντα την Αυγή διπλα του..
  Α ρε μαχητή Αλέξη, κλαίει η μανα του Πελέ...

 10. avatar yl,uyy

  πωπω δικέ μου, [...] από συγκίνηση.

 11. avatar ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ

  ΕΦΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΖΑΔΩΡΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΨΗΦΗΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΛΑΟΠΡΟΒΛΗΤΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ, Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΙΚΟΚΗΡΕΣ ΘΑ ΔΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ,ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕ ΤΟ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΝΕΒΑΖΑΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΦΠΑ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΤΗΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ???? ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!!!

 12. avatar ποντικας ο μεγαλοπρεπής

  Κουλη, μετσ απο αυτο θα ζητησεις συγγνώμη? πολυ δυσκολο ,αν κρινουμε απο την απυθμενη υποκρισια στο Σκοπιανο, αλλα και στην εκμεταλευση του κυμπουροπουλου!!

  1. avatar Γατος πεινασμενος

   Καλά πάλι ψέματα λέει ο μπολσεβικος αεργος καταληψίας που ψηφίσατε. Μόνο η φυλακή του αξίζει του προδοτη . Νιαοοου

 13. avatar ..

  Η βλακεία του τελειωμό δεν έχει. Λαϊκιστής και βλάκας μέχρι τέλους

 14. avatar gus326a

  Έλεγε πάντως συνταξιούχος προϊστάμενος ΤΥ εκνΠρεβεζης ορμώμενος ότι ο Πατήρ ήταν όλη μέρα στα γραφεία γλύφοντας και τραπεζώνοντας όσους έπρεπε. Αλήθεια ψέμα δεν ξέρω.

  1. avatar !gus326a

   λενε ποσο [...] εισαι....αληθεια ψεματα δεν ξερω

   1. avatar @gus326a

    Εσύ είσαι στ' αλήθεια το ξέρω.

 15. avatar Μστ

  Έτσι εξηγείτε Αλέξη ότι μετέτρεψες τον ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ και ότι μιμήσε τον Ανδρέα.!!

 16. avatar Te

  Σίγουρα πρέπει να πιστέψουμε ότι ο πατέρας τσιπρα δεν ήταν ιδιοκτήτης του σκαπανεα και δεν έπαιρνε έργα επί χουντας. Το λέει ο τσιπροκιο που ως γνωστόν πάντα λέει ψέματα. Ουπς συγνώμη αλήθειες ήθελα να πω. Δεν θυμάστε που όταν άρχισε να ψιθυριζεται ότι έκανε βόλτα με κοτερο βγήκε και το αρνήθηκε? Μέχρι που βγήκε η φώτο και τον διέψευσε. Δεν θυμάστε που έλεγε ότι δεν ήξερε για τους νεκρούς στο μάτι μέχρι που βγήκε το ηχητικό και τον διέψευσε! Απορώ τι θα πει όταν κάποιος φέρει συμβόλαιο μεταξύ τσιπρα και χούντας.

 17. avatar Ε.Α.

  Ο άθλιος υβριστής Μητσοτάκης υιοθετεί την τακτική των αυριανιστών... Δημοσίευσαν παραμονές εκλογών φωτογραφία του πατέρα του Κώστα Μητσοτάκη, να χαριεντίζεται με αξιωματικούς των Γερμανών κατακτητών!

  1. avatar Lxi

   Δεν ηξερα οτι υπαρχει τετοια φωτο του παππού. ..Εαν ειναι πραγματι αληθεια ποια χρονολογια ηταν, μηπως ξερεις να μας δωσεις περισσοτερες πληροφοριες σχετικα με το θεμα αυτό..??

   1. avatar Ελληνοαμερκανος

    Η ομογένεια ειναι πραγματικά αναστατωμενη εδω στην Αμερική..
    Εαν οντως οι πληροφοριες για το ρόλο του πατρος Μητσοτακη, στην διαρκεια της κατοχης ειναι αληθεις, τοτε οι κληρονομοι του πρεπει να καταδικασθούν στην συνειδηση των Ελληνων οπου γης. !

    1. avatar @Ελληνοαμερκανος

     Οι μόνοι που είναι αναστατωμένοι είσαστε εσείς τα τρολ της κουμουνδούρου, διότι έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι αυτή ήταν προβοκάτσια του Κουρή.

    1. avatar Lxi

     Σε ευχαριστω πολυ. Αν και ειμαι πιστευω ενεργός πολιτης, δεν ηξερα την υπαρξη της συγκεκριμενης φωτό.
     Τωρα αληθεια ειναι ή οχι μαλλον δεν θα το μαθουμε ποτέ..!!

     1. avatar @Lxi

      Ενεργούμενος και ενίοτε αεριζόμενος πολίτης.

     2. avatar @ lxi

      Παρακαλώ. Είναι εξαφανισμένη η φωτο πια απ´ το Ίντερνετ δύσκολα τη βρίσκεις οπως και κάτι αλλες από διακοπές του Κούλη με κάτι εφοπλισταδες, ψαξτο κι αυτό κάτι θα βρεις.....

     3. avatar @Lxi

      Το ρεπορτάζ είναι εξίσου αληθές, όσο και η photo του Τσίπρα στο κότερο.
      Εσύ όμως είσαι γνωστός σαν ενεργό τρολ και όχι σαν πολίτης.

 18. avatar SL.

  Ωραία παραμύθια ...και με ωραίο τέλος : και έζησε αυτός καλά και μεις καλύτερα !!!!

 19. avatar ο Κούλης τί θα γράψει για τον μπαμπάκα του;

  και ποιος θα του το γράψει;

 20. avatar Giannis kriti

  Πάντως από τα παραπάνω σχόλια καταλαβαίνω ότι το παρακράτος καλά κρατεί.!!!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει