«Το Ποτάμι ήταν από την αρχή και είναι υπέρ της σύστασης της προανακριτικής επιτροπής από τη στιγμή που ανέκυψε το θέμα, καθώς είναι μονόδρομος να προχωρήσει η έρευνα», τόνισε ο γραμματέας κοινοβουλευτικού έργου του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, κατά τη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση «Νοβάρτις».

Σημείωσε ωστόσο ότι «οι 10 κάλπες της διαδικασίας αποπροσανατολίζουν, καθότι δεν έχουμε κατηγορούμενους, αλλά η ολομέλεια αποφασίζει για τη σύσταση της επιτροπής» και αναρωτήθηκε «αν στο ενδεχόμενο να προκύψουν στην πορεία και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα, θα ξαναστηθούν κάλπες στη Βουλή».

«Η προανακριτική είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς μπορεί να αποκαλύψει την εμπλοκή κάποιων προσώπων, αλλά μπορεί να αποκαλύψει και τη μεθόδευση ή την ανικανότητα χειρισμών από την κυβέρνηση. Όμως το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να αφήσουμε την αμφιβολία να αιωρείται», υπογράμμισε ο κ. Μαυρωτάς.

«Το σκάνδαλο Novartis αποτελεί υποσύνολο ενός μεγαλύτερου σκανδάλου, αυτού της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας, τόνισε ο ίδιος ενώ έκανε λόγο για κυβερνητική μεθόδευση, που θέλει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη εντάσσοντάς το στον πολιτικό της σχεδιασμό.

«Από την αρχή το Ποτάμι ζήτησε να έρθουν όλα στο φως. Αυτό σημαίνει μεθοδική έρευνα, χωρίς να εμπλέκονται αντισυνταγματικά τα πολιτικά πρόσωπα στο έργο της δικαιοσύνης», ανέφερε ενώ επεσήμανε ότι η δικαιοσύνη δεν θα πρέπει να αρκείται σε ασαφείς καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων.

«Πρέπει να αναζητηθούν και οι ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων, όπως ιατρών και υπηρεσιακών στελεχών και να αποδοθούν όπου υπάρχουν. Αυτά όμως δεν πετυχαίνονται με την υπονόμευση της έρευνας με την πολιτική ποδηγέτησή της», υπογράμμισε.