Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπ. Οικονομικών την τροπολογία της χρεοκοπίας, τη νομοθετική διάταξη, δηλαδή, που θα δεσμεύει την καταστατική μειοψηφία των πιστωτών της Ελλάδας να αποδεχθεί τους όρους, που θα συμφωνήσει η πλειοψηφία των ομολογιούχων.

Η νομοθετική διάταξη, που επιβάλει αναδρομικά ρήτρες συλλογικής δράσεως (Collective Action Clauses – CAC) και εξαναγκάζει τους δανειστές της χώρας να μετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, έχει εγκριθεί από το Euro Working Group.

Η νομοθετική διάταξη για την αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του χρέους, που συντάχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του νομικού συμβούλου του Δημοσίου, την Gottlieb Steen & Hamilton LLP, δεν αναφέρει επακριβώς το ποσοστό των ιδιωτών, που θα πρέπει να συμφωνήσει με τους όρους της ανταλλαγής (Exchange Offer Memorandum) των ομολόγων.

Η διάταξη προβλέπει πως θα πρέπει να υπάρξει απαρτία των εκπροσώπων των ομολογιούχων (50% συν 1) – των κατόχων ομολόγων που διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο – και πως η απόφαση για την αποδοχή ή μη των όρων της συμφωνίας ανταλλαγής θα ληφθεί από τα ¾, ήτοι το 75% των παρισταμένων.

Έτσι, ενδεικτικά, θα πρέπει να εκπροσωπηθούν ομολογιούχοι, που κατέχουν τα 104 δισ. ευρώ περίπου από τα 206 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους, που είναι στα χέρια του ιδιωτικού τομέα (51%), εκ των οποίων οι κάτοχοι ομολόγων αξίας 77 δισ. ευρώ (το 75% των παρισταμένων) θα αποφασίσουν για τους υπολοίπους ομολογιούχους, που κατέχουν χρεόγραφα αξίας 129 δισ. ευρώ.

Η ψήφιση της νομοθετικής διάταξης, που επιβάλει αναδρομικά τις ρήτρες συλλογικής δράσης είναι επιβεβλημένη, καθώς η συμφωνία που θα συνομολογήσουν οι κ.κ. Παπαδήμος και Βενιζέλος με τους κ. Νταλάρα και Λεμιέρ θα κάνει ρητή αναφορά στα Collective Action Clauses.

Αναφορά στις ρήτρες θα κάνει και η διερευνητική επιστολή Letter of Inquiry (LOI), που θα αποστείλει στις αρχές Φεβρουαρίου στους 8.000 περίπου θεματοφύλακες των ελληνικών ομολόγων η ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας τους να ενημερώσουν τους επενδυτές τους για τους όρους της ανταλλαγής και τις διαδικασίες, που θα ακολουθηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης και η δρομολόγηση της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων με τους όρους, που θα συμφωνήσουν Ελλάδα και πιστωτές, θα οδηγήσουν σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) την αξιολόγηση της χώρας.

Οι S&P, Moody’s και Fitch θα αξιολογήσουν έτσι την αδυναμία της Ελλάδας να εκπληρώσει επακριβώς τις υποχρεώσεις, τις οποίες είχε αναλάβει. Καθώς δεν πρόκειται για πλήρη αδυναμία αποπληρωμής των χρεών, πρόκειται περί επιλεκτικής αδυναμίας πληρωμής και όχι περί χρεοκοπίας.