Αναλυτικό άρθρο στα δυο χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφιερώνει η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

«Ελλάδα, ο Τσίπρας ξεκινά και πάλι από τον αγώνα κατά της λιτότητας», είναι ο τίτλος της ανάλυσης που υπογράφει ο δημοσιογράφος Bιττόριο Ντα Ρολντ στην εφημερίδα ιδιοκτησίας της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων. Προσθέτει, δε, ότι στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, διότι η ενδυνάμωση αυτή θα χρησιμεύσει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

Όπως μεταδίδει ο Θ. Ανδρεάδης – Συγγελάκης για το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ντα Ρόλντ αναφέρει, επίσης, ότι ο Αλέξη Τσίπρας είπε με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εγκριθεί άλλος νόμος που να προβλέπει νέα μέτρα λιτότητας. Η Il Sole 24 Ore γράφει, παράλληλα, ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για «αρνητική επέτειο», προσθέτοντας ότι «πρέπει να μπει τέρμα σε αυτό τον εθνικό εφιάλτη».

Ο Ιταλός δημοσιογράφος σημειώνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι της άποψης ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2017 δεν μπορούν να επιτευχθούν, εκτός και αν υπάρξει μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους, «ενδεχόμενο στο οποίο έχει αντιταχθεί η Γερμανία, η οποία, εν όψει των εκλογών της, δεν θέλει να ανοίξει τον συγκεκριμένο φάκελο». Παράλληλα, στο άρθρο γίνεται αναφορά στην πρόβλεψη του ευρωπαίου επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ότι «ο Φλεβάρης, ρεαλιστικά, είναι η καταλληλότερη στιγμή κατά την οποία μπορεί να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία».

Ο Ιταλός αναλυτής γράφει ότι η χώρα μας θέλει να ολοκληρώσει όσο γίνεται συντομότερα την αξιολόγηση αυτή, για να ενταχθεί, εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε σχέση με τα μέτρα για τις συντάξεις, τις δομικές μεταρρυθμίσεις και το φορολογικό σύστημα, εκτιμά ότι «έχουν γίνει πολλά, αλλά πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν, ενώ η κυβέρνηση «έχει πάψει, πλέον, να έχει εξέχουσα θέση στα γκάλοπ» γράφει ο Βιττόρριο Ντα Ρολντ, με αναφορά και στις διαδηλώσεις των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

«Ίσως ήρθε η στιγμή μιας ρεαλιστικής κίνησης, η οποία να επιτρέψει να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης, πριν από τον Φεβρουάριο. Στην συνέχεια, όπως υπενθυμίζει ο Πιέρ Μοσκοβισί, θα εκλείψει κάθε ευκαιρία, λόγω ενός έντονου προγράμματος εκλογικών αναμετρήσεων, και θα είναι σαν να προσπαθεί, κανείς, να προσγειωθεί σε διάδρομο αεροδρομίου, μέσα σε πυκνή ομίχλη».