Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος βρέθηκε χθες στο Ντακάρ για την έναρξη του νέου πλαισίου εταιρικής σχέσης ΕΕ-Σενεγάλης, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης. Είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Macky Sall, τον υπουργό Εξωτερικών Mankeur Ndiaye, και τον υπουργό Εσωτερικών Abdoulaye Daouda Diallo.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επαφές που είχε με την πολιτική ηγεσία της χώρας, στο πλαίσιο του διαρκούς πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ-Σενεγάλης.

«Αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Αφρική για τα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Επέλεξα τη Σενεγάλη γιατί πιστεύω ότι η συνεργασία μας θα είναι υποδειγματική για όλη την περιοχή. Έχουμε αναπτύξει ένα διαρθρωμένο πολιτικό διάλογο. Θέλουμε να πετύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νέου πλαισίου εταιρικής σχέσης κατά τους επόμενους μήνες» τόνισε, σε δήλωσή του, ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να προωθήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και να βοηθήσει στην ανάπτυξη των χωρών της Δυτικής Αφρικής», για να σημειώσει ότι «η Σενεγάλη διαδραματίζει κρίσιμο γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή τόσο στο πλαίσιο της εταιρικής μας σχέσης, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο» και πρόσθεσε: «Η μετανάστευση αποτελεί κοινή πρόκληση αλλά και ευκαιρία. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας για τη μετανάστευση σε όλες της τις πτυχές. Η κοινή δήλωση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σενεγάλης είναι η απόδειξη».

Στη συνέχεια, ο Ευρωπαίος επίτροπος περιέγραψε τους στόχους, που, μεταξύ άλλων, είναι η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, η παροχή ευκαιριών για επενδύσεις και απασχόληση, η συνεργασία για τη νόμιμη μετανάστευση και την κινητικότητα, ιδίως μέσω της προώθησης της κινητικότητας φοιτητών και ερευνητών, αλλά και της ενίσχυσης της προστασίας των προσφύγων και των δικαιωμάτων των μεταναστών,η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και της εμπορίας ανθρώπων και η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σχετικά με την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και την βελτίωση των διαδικασιών επανένταξης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.