«Στα πλαίσια των καθηκόντων μου για τον συντονισμό τομέων του κυβερνητικού έργου, μετά από πρόταση του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, αναλαμβάνω να συντονίσω αρρυθμίες και ανάμεσα στα υπουργεία που εμπλέκονται στη καταπολέμηση της διαφθοράς» δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουΐκ, απαντώντας σε δημοσιογράφους.

«Είναι γεγονός ότι χρειάζεται παρέμβαση και επίλυση σε πολλά επίπεδα, όπου εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες πολλών υπουργείων σε μια τόσο σημαντική υπόθεση, όπως το να αποδώσουν λογαριασμό, να πληρώσουν, ή να πάνε φυλακή όλοι εκείνοι που εξαπάτησαν και έκλεψαν τα δημόσια ταμεία, άρα και τον συνεπή Έλληνα φορολογούμενο, με χίλιους μύριους τρόπους» ανέφερε ο κ. Κουίκ.

Διευκρινίζοντας τα περί «εμπλοκής μεταξύ υπηρεσιών» επικαλέστηκε ως παράδειγμα το ότι «ο υπουργός Επικρατείας για την Πάταξη της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, σοβαρός και έντιμος άνθρωπος, πρέπει να έχει «ανοιχτούς διαδρόμους» στην συνεργασία του με αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ή της Δικαιοσύνης, προκειμένου να τεκμηριώσει το αποτέλεσμα των όποιων ερευνών του».

«Δεν με νοιάζει να τρέχω μέρα – νύχτα, προκειμένου να τον βοηθήσω» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουΐκ.

Εξάλλου, «οι άνθρωποι της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, του ΣΔΟΕ, που πράγματι δίνουν έναν αγώνα, πρέπει να έχουν ακόμη πιο «ελεύθερα χέρια» σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες και άλλων Υπουργείων, για να «βγάλουν στο φως» και να παραδώσουν στη Δικαιοσύνη, όλη την σαπίλα που έτρωγε τις σάρκες μας όλα αυτά τα χρόνια».

Ο κ. Κουΐκ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την ταχύτατη προώθηση της συνεργασίας με τις ελβετικές αρχές «για εκείνους, που έβγαλαν παράνομα τα λεφτά τους ή που είχαν «ξεχάσει» να τα δηλώσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις». Ιδιαίτερο ζήτημα που θα χρειαστεί συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων, είναι η αντιμετώπιση όλων εκείνων «που κλέβουν το ελληνικό Δημόσιο δηλώνοντας έδρα κατοικίας το εξωτερικό, χώρια από εκείνους που μας κλέβουν με ένα σύμπλεγμα αλληλοκαλυπτόμενων εξωχώριων εταιρειών».

Η επιτυχία στον αγώνα ενάντια στη διαφθορά «είναι απαίτηση του κάθε Έλληνα» και η κυβέρνηση «έχει καθυστερήσει ανεπίτρεπτα επί πέντε μήνες».

«Δεν μου βγαίνει από μυαλό ότι πολλοί θέλουν να πέσει αυτή η κυβέρνηση, ακριβώς επειδή είχαν συνηθίσει να απολαμβάνουν ασυλίας και ατιμωρησίας» είπε στην συνέχεια των δηλώσεών του ο υφυπουργός, κάνοντας λόγο για «εμπλεκόμενους στη λίστα Λαγκάρντ (που) έχουν το θράσος να κυκλοφορούν ελεύθεροι, χωρίς να πληρώνουν μία! – και μάλιστα να κυκλοφορούν στις πλάτες ελλήνων πολιτικών, ακόμη και στα ευρωπαϊκά σαλόνια!».

«Έχουμε τη λίστα Λιχτενστάιν, τη λίστα Λονδίνου, τις λίστες εγχώριων και παρένθετων εταιρειών. Μόνο εδώ στην Ελλάδα, πρόσφατα, ο κ. Νικολούδης ανακάλυψε αδήλωτες καταθέσεις 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες, με τον κατάλληλο συντονισμό των συναρμοδίων υπουργείων, μπορούν να αποδώσουν πρόστιμα στα κρατικά ταμεία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ» κατέληξε ο κ. Κουΐκ.